Oljeprisen har steget omkring 15 prosent siden oljekartellet Opec varslet produksjonskutt i september i fjor.

Investorer har til tider hatt sine tvil om hvorvidt planen faktisk ville bli realisert, etter at avgjørelsen ble ytterligere diskutert under kartellets årlige møte i Wien i november.

Men nå begynner kuttet å gi effekt, og ser ut til å forme et «gulv» på 50 dollar fatet for nordsjøolje, ifølge råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB.

- Idet en ny markedskonsensus tar form, er tåken omkring balansen i oljemarkedet i ferd med å lette og oljeprisen ser ut til å stabiliseres, skriver han i en oppdatering fredag.

Siden juni 2014 har prisen for et fat nordsjøolje svingt mellom 115 dollar på det høyeste og 27 dollar på det laveste.

I skrivende stund handles nordsjøolje for 54,70 dollar fatet, nesten én prosent høyere enn forrige handelsdag. Amerikansk referanseolje prises til 52,76 dollar.

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt
 i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt
 i Nordea Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

For tidlig å konkludere

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener en begynnende stabilisering av oljeprisen allerede har pågått en stund.

- Etter Opec-møtet i slutten av november hoppet oljeprisen 20 prosent. Men det var på forventninger, sier hun.

Saltvedt tror det er for tidlig åkonkludere med at det er effekten av selve Opec-kuttet som ser ut til å virke stabiliserende på prisene.

- Det tar tid å få implementert, så det vil man ikke vite før det har gått minst en måned. Indikasjonene tyder imidlertid på at en del av de store nasjonene har begynt å kutte, men om det er kutt i den avtalte størrelsen - og hvor lenge de kommer til å gjøre det, gjenstår å se, sier Saltvedt.

To krefter

Én ting kan imidlertid være i ferd med å legge negativt press på oljeprisen: 

Den amerikanske skiferoljen. Spørsmålet er hvor raskt denne kommer tilbake i markedet. 

Saltvedt peker på at amerikansk oljeproduksjon er blitt langt mer effektiv de siste årene. I tillegg har skiferprodusentene overrasket markedet flere ganger, både med tanke på produksjonsnivå og evnen til å tåle oljepriskollaps.

Schieldrop i SEB tror prisene for amerikansk referanseolje er i ferd med å nærme seg 60 dollar fatet, det som er kjent for å være selve «grensen» for hva som gjør produksjonen lønnsom for amerikanske skiferprodusenter.

Men:

- Det er egentlig ingen som vet hvor «break even» ligger for skiferprodusentene. Vi har flyttet det målet ned til 55 dollar fatet, sier Saltvedt. 

Dermed er det nå to markedskrefter som trekker i hver sin retning:

OPEC-kuttet, som på den ene siden vil kunne løfte prisen, og skiferoljeproduksjonen som kan virke dempende.

Saltvedt venter seg overraskelser fra sistnevnte.

- De kan sjokkere oss igjen med å komme mye raskere tilbake. Det er bare å følge godt med på hvordan de gjør det fremover, sier hun.

Lavere vekst

Torsdag varslet Det internasjonale energibyrået (IEA) at oljeetterspørselen i 2017 vil bli 140.000 fat høyere per dag enn først antatt. 

I den månedlige rapporten fremgår det også at byrået tror på mindre vekst enn tidligere antatt som følge av høyere oljepris. IEA nedjusterte også estimert overskudd av olje i markedet til 0,5 millioner fat per dag.

Schieldrop tror det er mer å gå på.

- Vi mener dette estimatet fortsatt er for høyt og tror det vil bli ytterligere nedjustert med omkring 0,2 millioner fat i løpet av de neste månedene, skriver råvaresjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.