Oljeprisene gjorde natt til mandag et hopp etter at store oljeprodusenter i og utenfor Opec i helgen inngikk en avtale om kutt i produksjonen.

Kontrakter i nordsjøoljen Brent handles for om lag to og en halv dollar mer pr fat enn de gjorde da Oslo Børs stengte fredag.

Oljeprisene handles på sitt høyeste nivå siden juli 2015, etter at Saudi-Arabia varslet at landet er villig til å kutte mer enn tidligere avtalt, og etter at Russland og andre ikke-Opec-produsenter lovet å redusere produksjonen neste år, skriver Bloomberg News.

- Dette er en meget kraftfull beskjed fra produsenter om at de ønsker å finne en markedsbalanse på et høyere prisnivå. Som intensjonserklæring, er dette omtrent så sterkt som det kan bli, sier Chris Weston, sjefstrateg i IG i Melbourne, til nyhetstjenesten.

Saudi-Arabias energiminister Khalid Al-Falih sa lørdag at landet vil «kutte betydelig for å holde seg under» det målet som i forrige måned ble avtalt blant Opec-medlemmer.

Hans kommentarer fulgte en avtale blant ikke-Opec-medlemmer som Russland og Mexico om å redusere produksjonen med 580.000 fat per dag neste år. Dette er den første avtalen på 15 år mellom land i og utenfor Opec. Organisasjonen har selv lovet å kutte med 1,2 millioner fat pr dag.

Norge, Storbritannia, USA, Canada og Brasil er blant landene som ikke medvirker til avtalen.

- Forutsatt fornuftig overholdelse, er disse reduksjonene store nok til å snu markedet til et tilbudsunderskudd. Et slikt koordineringsnivå har aldri forekommet før, sier Neil Beveridge, senioranalytiker i Sanford C. Bernstein i Hong Kong, til Bloomberg News.

Goldman Sachs sier i et kundenotat søndag at målet med produksjonskuttene er en normalisering av oljelagrene, snarere enn høyere priser, som vil kunne "utløse en skarp produksjonsøkning" fra produsenter blanmt annet i USA.

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen redusert med 14 cent, slik at Brent-premien mandag morgen er på 1,83 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som er januar-kontrakten, handles mandag morgen for 53,98 dollar per fat, opp 2,48 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 66 cent til 51,50 dollar per fat.

WTI-kontrakten lå på 51,38 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag.

Brent 1. posisjon, som er februar-kontrakten, handles mandag morgen for 56,62 dollar per fat, opp 2,29 dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 44 cent til 54,33 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på rundt 54,20 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering noteres i morgentimene til 56,59 dollar, opp 2,30 dollar fra foregående handelsdag, da prisen steg 34 cent til 54,29 dollar per fat.

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tror personlig flymaskin kan bli en suksess
Denne jetpacken er drevet av turbiner og kan fly i ti minutter av gangen opp til 2000 meters høyde med en topphastighet over 104 kilometer i timen.
01:02
Publisert: