Oljeprisene fortsetter det markerte fallet fredag. Nordsjøoljeprisen brent for utsatt levering falt rundt 2,5 dollar, fra 49,5 ved børsens stengetid torsdag, til 47,1 dollar tidlig fredag morgen.

Oljeprisen har hentet seg noe opp igjen i morgentimene, og ligger i skrivende stund på oppunder 49 dollar fatet, det samme nivået som torsdag kveld.

Oljeprisen har ikke vært lavere siden 29. november i fjor. Oljeprisfallet har også ført til at den norske kronen har rast.

Det er i hovedsak fire grunner til oljeprisfallet:

  • Økende amerikansk oljeproduksjon
  • Økende amerikanske oljelagre
  • Overraskende økning i Libyas oljeproduksjon den siste uken
  • Skepsis rundt oljekartellet Opecs kuttavtale

Dragkamp om oljeprisen

Hvor mye olje det til enhver tid er på lager i USA, i tillegg til hvor mye olje det produseres i landet, har de siste månedene dominert oljemarkedet og sendt oljeprisen både opp og ned.

Oljeproduksjonen har fortsatt å øke, samtidig som oljelagrene fortsetter å ligge nær rekordnivåer, og dermed presset prisene nedover. Oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, har på sin side kuttet oljeproduksjon og dratt prisen i motsatt retning. Kartellet vedtok en kuttavtale i november i fjor, som trådte i kraft 1. januar og etter planen skal vare ut juni måned i år.

Amerikanske oljeprodusenter, særlig innenfor skiferolje, bidro til overfloden av olje i markedet som oppsto i 2014 og sendte oljeprisen ned fra over 115 dollar fatet til 27 dollar fatet på det laveste nivået i fjor.

Ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementet EIA produserer Opec-landene olje på et nivå som gjør at de har to millioner fat per dag i reserve, altså kapasitet som kan produseres og sendes ut i markedet.

Oljegiganter i trøbbel

Den siste uken har i tillegg en kraftigere enn ventet økning i kriserammede Libyas oljeproduksjon har også drevet oljeprisen nedover.

Konfliktene mellom hæren og ulike militsgrupper har ført til at Libya har gått glipp av oljeinntekter på 68 milliarder dollar, ifølge utregninger gjennomført av Libyas nasjonale oljeselskap, National Oil Corporation (NOC), fra i fjor. Inntektstapet utgjør omtrent 600 milliarder norske kroner.

Før den arabiske våren i 2011 eksporterte Libya 1,6 millioner fat per dag, mens de seneste estimatene tyder på at den daglige eksporten på det laveste lå på omtrent 360.000 fat i fjor.

På grunn av den langvarige krisetilstanden i landet har blant annet Libya blitt unntatt disse kuttene. Denne uken hevdet NOC at landets produksjon var økt til 760.000 fat per dag, og at det jobbes med å øke produksjonen ytterligere. Det er det høyeste nivået siden desember 2014.

Nigeria er også unntatt kuttene og har, som Libya, økt oljeproduksjonen betydelig de siste månedene. I 2016 så landet oljeproduksjonen stupe ned til de laveste nivåene nesten 30 år etter en rekke sabotasjeangrep, trusler om oljestreiker og politisk uro. I 2016 ble Nigeria forbigått av Angola som Afrikas største oljeprodusent.

Ser kjøpsmulighet

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har klokkertro på at oljeprisene vil fortsette oppover de neste månedene vil kunne stabilisere seg rundt 70 dollar fatet.

– Vi må antagelig nå se tilstrekkelig lagertrekk til å flippe strukturen på forwardkurven inn i backwardation før neste fase for oljeprisen kan starte og ta den opp i 70 dollar fatet, sier Kjus. Forward-kurven i oljeprisen er hvordan oljeprisen i dag er ventet å utvikle seg i tiden fremover. «Backwardation» er et begrep som beskriver en situasjon der den forventede prisen på olje i fremtiden er lavere enn prisen for olje med levering på den samme tiden i dag (se faktaboks).

DNB Markets har tidligere anslått at prisen på et fat nordsjøolje løftes over 60 dollar fatet i løpet av tredje kvartal i år, og Kjus hadde selv anslag på at denne prisen skulle være et faktum allerede i årets første kvartal.

Kjus sammenligner dagens oljemarked med markedsbevegelsene i kjølvannet av den globale finanskrisen i 2007 og 2008. Den gang økte oljeprisen fra 40 dollar fatet i 2009 til over 120 dollar fatet i 2011. Kjus tror ikke vi vil se tilsvarende nivåer denne gangen, men at prisbevegelsen det siste året, fra 27 dollar fatet på det laveste til 57 dollar fatet i februar kan tyde på at oljeprisen kan komme opp i 70 dollar fatet i løpet av neste år dersom Opec opprettholder kuttene sine, oljelagrene reduseres og markedet ender opp i en «backwardation»-situasjon.

– Dette vil skje på slutten av andre halvår i år hvis Opec holder produksjonen der den er akkurat nå. Dette er rett og slett en veldig god kjøpsmulighet hvis man tar et seks til ni måneders perspektiv på dette markedet, sier Kjus.

Var for optimistisk

– Nå begynner markedet å miste troen på Opec. Målet deres har vært å redusere oljelagrene, og det har jo ikke skjedd, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.

Saltvedt hadde på starten av året anslag om en oljepris på 54–55 dollar fatet for årets første halvår og 57 dollar fatet for året som helhet. Det tror hun nå er et i overkant optimistisk anslag.

– Jeg tenkte at det i utgangspunktet ikke var optimistisk, men ser nå at det kan bli for høyt. Jeg hadde lagt inn en god økning i amerikansk oljeproduksjon i estimatene, men skiferprodusenter fortsetter å overraske oss. Det er få som hadde trodd at de skulle komme tilbake med så store volumer så fort.

Saltvedt tror nå Opec-landene vil føle seg tvunget til å forlenge kuttavtalen når landene møtes i den østerrikske hovedstaden Wien 25. mai.

– Det må komme en forlengelse for å presse opp prisene. De har ikke noe særlig valg rett og slett, hvis ikke er vi tilbake til start, sier Saltvedt og viser til perioden mellom april og november i fjor i forkant av Opec-avtalen. I denne perioden var brent-prisen nede på 38 dollar fatet på det laveste. Saltvedt er ikke den eneste analytikeren som anslår at prisene kan falle til disse nivåene.

Pessimistene kontrollerer

– Det er pessimistene som kontrollerer markedet, sier den ledende energianalytikeren Helima Croft, som leder råvarestrategien i meglerhuset RBC Capital Markets, ifølge CNBC.

Også hun tror Opec vil måtte forlenge kuttene for å presse opp prisene senere denne måneden.

– Jeg tror Opec vil fortsette kuttavtalene på dagens nivåer, men jeg tror sjansene for et større kutt er større enn sjansene for at avtalen ikke forlenges. Ingen vinner i et scenario med en oljepris under 30 dollar, sier Croft.

En av analytikerne som ikke blir tatt på sengen av denne utviklingen er energianalytiker Tom Kloza hos Oil Price Information Service (OPIS). I april i år anslo han at oljeprisen ville falle ned til «øvre 40-tall», slik den ligger i dag.

Han anslo den gang at oljeprisen vil stabilisere seg rundt 50–55 dollar fatet i lang tid fremover.

Følg oljeprisene og markedet på DN Investor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.