Vi oppdaterer saken.

Oljeprisen faller over fem prosent tirsdag kveld og ligger nå på under 30 dollar fatet for første gang siden før helgen.

Dette til tross for at Opec+ – som er en sammenslutning av Opec-landene, samt en rekke andre oljeproduserende nasjoner – søndag kom frem til en historisk avtale om kutt i oljeproduksjonen på 9,7 millioner fat per dag.

Nøyaktig hva som har utløst oljeprisfallet tirsdag kveld, er ukjent, men tidligere på dagen advarte IMF om at global økonomi står foran sin verste nedtur siden den store depresjonen på 30-tallet.

«Dette er en krise som ingen andre», åpnet IMF i forordet på rapporten.

«Trengte buffer»

Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman sier i et intervju med Financial Times at oljepriskrigen de lanserte i mars var et uønsket avbrekk fra deres strategi om å hige etter kollektive produksjonskutt, men at det var nødvendig for å gi landet en finansiell buffer.

– Å ta den i en priskrig var et uønsket avbrekk fra vår side, men vi var nødt til det fordi vi ønsker å skaffe inntekter heller enn å sitte på hendene våre å gjøre ingenting, sier bin Salman til FT.

Det var etter at Russland nektet å gå med på produksjonskutt at Saudi-Arabia svarte med å lansere en priskrig. President Donald Trump la press på Saudi-Arabia for at de skulle gå i dialog med Russland å få en slutt på priskrigen, og sikret til slutt en diplomatisk seier som også gagner USA og deres skiferoljeindustri, som er avhengig av høyere oljepriser enn Saudi-Arabia.

Produksjonskutt kan bli større

Prins bin Salman har understreket at produksjonskuttene som Opec og andre oljeprodusenter nå er blitt enige om på 9,7 millioner fat kan stige til 20 millioner fat eller høyere når man inkluderer forventning om lavere produksjon fra USA og andre land som ikke var en den av avtalen.

– Dersom prisen holder seg i sjiktet 35–40 dollar fatet … Jeg ville ikke bli overrasket om produksjonsnedgangen blir enda mer over de neste månedene, sier han til FT.

Kuttene var ikke nok

Siden nyttår har oljeprisen falt nærmere 60 prosent, både som følge av et voldsomt fall i etterspørsel på grunn av koronaviruset, og at Saudi-Arabia og Russland lanserte en priskrig på olje.

Det var søndag kveld at den historiske Opec+-avtalen ble dratt i land, og da handelen i Asia åpnet få timer senere, steg oljeprisen friskt, og et fat nordsjøolje ble handlet for 34 dollar.

Oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy mente imidlertid at kuttet ikke var nok til å redde markedet.

«Det verst tenkelige scenarioet er avverget, som er bra for oljeindustrien, men vi tror markedet nå vil straffe mangelen på størrelse og hurtighet i minskingen av oljereserver», skrev Tonhaugen i en uttalelse på søndag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.