Det har vært store svingninger i oljeprisen, en av verdens viktigste råvarer, siden Russland invaderte Ukraina for drøye fem uker siden.

Torsdag ettermiddag ble det klart at USAs president Joe Biden vil ta i bruk de føderale oljereservene for å få bukt med de stigende energiprisene.

– Etter konsultasjon med allierte og partnere vil presidenten kunngjøre historiens største frigjøring av oljereserver, og sende en million ekstra fat på ut markedet per dag i gjennomsnitt, hver dag, de neste seks månedene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Det utgjør omtrent halvparten av den norske oljeproduksjonen. I februar ble det produsert nær 1,8 millioner fat per dag i Norge, ifølge tall fra Oljedirektoratet.

– Det vil være den største frigivelsen noensinne, sier Nadia Martin Wiggen, energianalytiker og partner i Pareto Securities.

Ifølge Wiggen vil dette bidra til å lindre den verste oljekrisen frem mot sommeren. Hun mener risikoen for at oljeprisen stiger mot 200 dollar fatet inn mot sommeren blir langt mindre nå som USA frigir olje.

– Vi forventer at prisene vil handles mellom 115 til 135 dollar fatet denne sommeren, sier Wiggen.

Oljeprisen falt kraftig i morgentimene, da det ble kjent at USA vurderte å frigi olje. Etter at frigivelsen ble bekreftet, har oljeprisen fortsatt å falle. Torsdag kveld handles et fat med nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, for rett i overkant av 105 dollar.

Det vil bli tredje gang USA henter ut olje fra de strategiske lagrene det siste halve året. Det vil også bli det største frislippet i den 50 år lange historien til Strategic Petroleum Reserve (SPR), ifølge Reuters.

Sterk inntjening fremover

Wiggen tror likevel oljeprisen vil bli liggende på et høyere nivå de neste årene, enn hun tidligere har sett for deg, ettersom USA må kjøpe 180 millioner fat olje tilbake for å erstatte oljelagrene i SPR. Hun venter at oljeprisen vil ligge på rundt 120 dollar fatet i 2023, og rundt 90 dollar fatet i 2024.

– Vi ser på dette SPR-trekket fra Biden-administrasjonen, hvis de finner det strategisk smart fra et Nato-forsvarsperspektiv, som et godt tiltak for å forhindre at prisene overopphetes denne sommeren og påvirker etterspørselen negativt, sier Wiggen.

Wiggen påpeker at det ennå ikke er noe som tyder på lavere etterspørsel fremover, og forventer også at Saudi-Arabia vil støtte prisene neste måned.

– Ettersom atomavtalen med Iran ikke ser ut å bli noe av, og vi ikke har hørt om fremgang i samtalene for å avslutte oljesanksjonene i Venezuela, er en tilføyelse fra SPR bra for oljemarkedet, understreker hun og legger til:

– Vi ser tre år med veldig sterk inntjening for lete- og produksjonsselskaper, til tross for oljeprisvolatiliteten vi har opplevd dette året.

Ikke like positiv

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror den globale økonomien kan takle en oljepris på mellom 130 til 150 dollar, men derfra vil varsellampene blinke rødt.

– Den globale økonomien er rammet av et energiforsyningssjokk, høyere priser, stigende renter som sammen potensielt kan drive verdensøkonomien inn i en resesjon, sier han og legger til:

– Stiger oljeprisen til over 150 dollar fatet begynner nok varsellampene for den globale økonomien å blinke rødt, sier han.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror oljeprisen vil toppe seg i andre kvartal i år.
Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror oljeprisen vil toppe seg i andre kvartal i år. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

SEB har justert prisprognosene sine for oljeprisen opp, på bakgrunn av at den russiske invasjonen av Ukraina vil gi strukturelle og varige innvirkninger på energipolitikk, energimarkeder og energipriser.

– Russland er verdens største energieksportør, og den globale økonomien er nå rammet av et energiforsyningssjokk etter Russlands invasjon av Ukraina. Prisene oppfører seg på måter vi ikke har sett på flere tiår, eller kanskje noen gang. Effektene er både umiddelbare og strukturelt varige. Betydelige tap i forsyning fra Russland kan føre til mye lavere varelager og mye høyere priser, sier Schieldrop.

– Russland er en elefant i det globale energimarkedet generelt, og i det europeiske spesielt, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.