Det er ikke mer enn en måned siden Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin forrige månedsrapport advarte mot høyere oljepriser. Frykten var mangel på olje i kjølvannet av kollapsen i Venezuela og sanksjonene mot Iran. Men isteden for prisøkning, har oljeprisen falt med over 20 dollar fatet siden toppen på 86 dollar fatet 3. oktober.

Det er rekordhøy produksjon fra USA, Russland og Saudi-Arabia som nå presser oljeprisen nedover. Nå reises isteden spørsmålet om det vil komme produksjonskutt fra Opec-landene når de møtes i Wien i desember. Den sterke økningen i produksjonen gjør at lagrene av olje øker. Den samlede produksjonen av olje i verden er nå over 100 millioner fat dagen.

Overraskes av amerikansk produksjon

Det er særlig den amerikanske produksjonen som overrasker IEA, kommer det frem i den siste månedsrapporten som ble offentliggjort onsdag formiddag.

Den amerikanske oljeproduksjonen økte med tre millioner fat dagen fra august i fjor til august i år. Nå produseres det for første første gang over 16 millioner fat olje dagen i USA. Det betyr at landet er verdens største oljeprodusent foran Russland.

De amerikanske skiferoljeprodusentene oppjusterer nesten alle som én anslagene for produksjonen. Det gjør også IEA. I år er det ventet en vekst på 2,1 millioner fat dagen i USA. Det er en økning på 250.000 fat dagen siden sist rapport i oktober. For neste år venter IEA en økning på 100.000 fat dagen til 1,3 millioner fat. Men IEA utelukker ikke at tallene må justeres ytterligere opp. Bare i august var produksjonen i USA 400.000 fat høyere enn det som det ble anslått.

400.000 fat dagen er rundt en tredjedel av Equinors samlede produksjon på norsk sokkel.

Venter vekst på 1,3 millioner fat dagen

IEA viser i rapporten blant annet til tall fra Rystad Energy som viser at det i august ble ferdigstilt like mange horisontale brønner som i august 2014 da oljeprisen var over 100 dollar fatet.

På etterspørselssiden venter IEA fortatt en vekst på 1,3 millioner fat dagen i år, økende til 1,4 millioner fat dagen neste år. Effekten av svekkede utsikter for verdensøkonomien, oppveies av økt etterspørsel gjennom prisfall på olje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det vil være en katastrofe for dette landet.
Tidligere utenriksminister Boris Johnson mener Storbritannia er i ferd med å bli en koloni.
01:03
Publisert: