Lørdag varslet Russland og ti andre land som står utenfor oljekartellet Opec at de har gått med på å kutte oljeproduksjonen med 558.000 fat per dag. 

Avtalen er den første i sitt slag siden 2008. Kombinert med Opecs egen kuttavtale fra november innebærer det en reduksjon i verdensproduksjonen på over 1,75 millioner fat daglig. 

«Et spill»

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror ikke Opec-avtalen hadde latt seg gjennomføre uten Russland. 

Hun mener Russland har fungert som en fredsmegler mellom Iran og Saudi-Arabia, og at det gikk en telefon til Moskva under Opec-forhandlingene.

– Det er helt klart at det er et spill bak kulissene vi ikke ser, sier Saltvedt til Dagens Næringsliv.

Hun støttes av oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. 

 Torbjørn Kjus i DNB. 
 Torbjørn Kjus i DNB.  (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Russlands oljeminister Alexander Novak og Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih har hatt hemmelige møter i snart et år, ifølge analytikeren. Saudi-Arabia vil også overse russiske kutt, og avtalen bør derfor anses som sterkere enn tidligere, der Russland ikke har innfridd, mener han.

– Nå kommer det rett fra Putin, visepresidenten i Saudi-Arabia og Irans president. Det kommer fra øverste hold. Det blir vanskelig for et russisk oljeselskap ikke å gjøre som Putin sier, sier Kjus.

Kuttene som ble offentliggjort lørdag er noe lavere enn de 600.000 fatene Opec ba om fra ikke-medlemmer etter sin egen kutt-beslutning. Russland står for det største kuttet med 300.000 fat per dag, fulgt av Mexico med 100.000 fat og Kasakhstan med 50.000 fat, ifølge en tabell som er offentliggjort av Nigeria.

Flere spørsmål

Hverken Saltvedt eller Kjus venter særlige russiske kutt i vinter ettersom mye av produksjonen foregår i kalde strøk der en reduksjon ikke er mulig uten å skade anleggene.

Saltvedt stiller også spørsmål ved om Russland legger til grunn snittet for 2016 eller 2017 for sine kutt. Samtidig er det stor usikkerhet om hvor mye av kuttene som faktisk vil bli levert, der 79 prosent, like etter finanskrisen, er det beste man noensinne har oppnådd, påpeker analytikeren.

– Dersom det dreier seg om 2017 så vil det si at Russland ikke kommer til å gjøre så mye, ettersom de hadde tenkt å øke produksjonen med 300.000 fat i utgangspunktet, sier hun.

Kjus påpeker også at blant de elleve landene som i helgen ble enige om produksjonskutt, er det forventet et naturlig fall i produksjonen, Bare Russland, Oman og Kasakhstan har lovet å kutte produksjonen mer. 

– Særlig Kasakhstan var en svært positiv overraskelse. Og en veldig viktig faktor også er at Saudi-Arabia har uttalt at de er villig til å gå under 10 millioner fat om dagen, hvis markedsforholdene tilsier det. Da er det nok Libya og Nigeria de tenker på, veie opp for hvis de kommer med flere fat ettersom de ikke er med på avtalen, sier han.

Venter prisrally

Både Saltvedt og Kjus tror oljeprisen vil stige markert når markedet åpner mandag, drevet av posisjonering av finansspillerne på kort sikt. Deretter blir det å se på hva som blir levert av kutt gjennom første halvår 2017.

– Vi kan forvente en veldig god dag for oljeprisen. Vi sa før Opec-møtet at her står Opec mellom valget om 40 og 60 dollar til jul. Nå blir det 60 dollar til jul, sier Kjus.

Saltvedt har en forventning om en oljepris på 57 dollar fatet i 2017, mens Kjus har ligget på 65 dollar fatet, godt over konsensus. 

Trenger mer skiferolje

Risikofaktorer er eventuell overdreven skiferoljeproduksjon fra USA, handelskrig mellom USA og Kina, og skulle Libya og Nigeria klare å komme på banen. 

Kjus mener imidlertid at mens de to siste er høyst usikre, vil det være for lite olje uten store mengder skiferolje i et 2020-perspektiv. Skiferoljeproduksjonen, den største vinneren ved høyere oljepris, kommer ikke til å dytte prisen ned til 40 dollar fatet igjen, tror han.

– Samtidig som de kutter så stiger etterspørselen i markedet. Nedover veien om et års tid så skal man også ha en million fat til per dag. Dette glemmer man, og det er et forsiktig tall det også, sier Kjus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: