Stavanger Aftenblad har snakket med flere bransjetopper under oljemessen Offshore Technology Days (OTD) i Stavanger Forum, der tema er «Optimismen er tilbake».

Flere av dem uttrykker bekymring for at oljeselskaper og leverandører skal komme tilbake til en situasjon der priser og lønninger løper løpsk igjen.

De store er nøkterne

Bransjesjef Runar Rugtvedt for olje og gass i NHO-foreningen Norsk Industri ser signaler til at lønningene er på vei opp.

– Det er veldig betenkelig og noe vi ikke liker. Samtidig ser vi at de fleste fortsatt er nøkterne, deriblant de store selskapene, sier Rugtvedt.

- Tatt av på ingeniørnivå

– Hvis det er noe vi ikke trenger nå, er det en lønnsutvikling som ikke er bærekraftig. Oljebransjen kommer til å svinge framover. Det er bedre å ha stabile arbeidsplasser på lang sikt enn å få kortsiktige lønnshopp fordi aktiviteten er høy nå, sier han.

I fagforbundet Safe mener man det ikke er fagarbeiderne som er med på å drive lønningene opp, men at det «har tatt litt av på ingeniørnivå, og spesielt i ledende stillinger».

– Her har man gjerne individuelle lønnsavtaler, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.