Krigshandlinger, konflikter og terrorisme har ført til at oppunder 100 oljefelt på det meste har vært nedstengt og eksport til tider nærmest har stoppet opp etter angrep mot Libyas havner. 

Det er militsgruppen Benghazi Defence Brigades som ifølge en rekke internasjonale medier, deriblant Reuters, har gått inn med tanks og flyangrep for å ta over oljeterminaler i landet. Militsgruppen kjemper om kontrollen over oljeområder med en samlet produksjonskapasitet på 600.00 fat per dag.

Det sendte oljeprisen opp nær en halv dollar fatet over helgen. Libya har Afrikas største oljereserver, og er ansett som et viktig land for de globale oljeprisene. 

Påvirker markedet

– Det er tidlig å si om det er midlertidig eller permanent skifte i Libya. Det er jo veldig uoversiktlig med ganske mange militsgrupper involvert i konflikter rundt om i landet, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til DN.

I fjor la libyske myndigheter frem et mål om å nå oljeproduksjon på over en million fat i løpet av august. De ambisjonene begynner det nå å spøke for, som sender oljeprisen opp. På toppen før Den arabiske våren sendte landet ut i konflikt og kaos lå Libyas oljeproduksjon over tre millioner fat. 

– Hvis Libya skulle nå ambisjonene sine ville det tatt lengre tid å balansere markedet. Libya er absolutt viktig for oljemarkedet fremover, sier Omdal. 

Pareto tror oljeprisen vil nå 60 dollar fatet i årets andre kvartal, drevet opp av produksjonskutt fra oljekartellet Opec.

Opec-kutt 

I slutten av november 2016 ble Opec-medlemmene med Saudi-Arabia i spissen enige om å kutte sin samlede oljeproduksjon for å redusere oljeoverskuddet i markedet og presse prisene opp. 

Det har drevet oljeprisen opp over ti dollar fatet siden tiden før avtalen ble inngått, men oljeprisveksten er blitt dempet av økt oljeproduksjon fra amerikanske produsenter.

Amerikanske oljeprodusenter, særlig innenfor skiferolje, bidro til overfloden av olje i markedet som oppsto i 2014 og sendte oljeprisen ned fra over 115 dollar fatet til 27 dollar fatet på det laveste nivået i fjor. 

På grunn av den langvarige krisetilstanden i landet har Libya blitt unntatt disse kuttene. 

Kjempetap

Libya er splittet, og forskjellige regjeringer forsøker å fremstå som den legitime beholderen av makten i landet. I den østlige delen av landet, der kampene utkjempes, domineres kontrollen av militæret, Libyan National Army. 

Konfliktene mellom hæren og ulike militsgrupper har ført til at Libya har gått glipp av oljeinntekter på 68 milliarder dollar, ifølge utregninger gjennomført av Libyas nasjonale oljeselskap, National Oil Corporation (NOC), fra i fjor. Inntektstapet utgjør omtrent 600 milliarder norske kroner.

Før den arabiske våren i 2011 eksporterte Libya 1,6 millioner fat per dag, mens de seneste estimatene tyder på at den daglige eksporten på det laveste lå på omtrent 360.000 fat i fjor. Involvering fra Nato og EU har bidratt til å slå tilbake opprørsgruppene, inkludert IS, og Libyas oljeproduksjon har tatt seg opp noe, og har i de siste ukene og månedene ligget på omtrent 700.000 fat per dag.

Fallende produksjon

Som følge av dette har Libyas oljeproduksjon falt fra 700.000 til 650.000 fat per dag på grunn av eksportstansen fra terminalene Es Sider og Ras Lanuf, ifølge Bloomberg News' kilder mandag.

Styremedlem Jadalla Alaokali i Libyas statsoljeselskap sa til nyhetstjenesten søndag at eksporten fra de to terminalene er stanset midlertidig som følge av sikkerhetssituasjonen, og at produksjonen fra feltene som leverer olje til disse terminalene er blitt redusert.

Tidligere har særlig fremveksten til terrorgruppen som kalles seg Den islamske stat (IS) lammet landets politikk og økonomi. Gruppen har i lang tid peilet seg inn mot landets oljerelaterte infrastruktur og forsøkt å oppnå kontroll over landets oljefelter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Tim Foleys egen video av narkosmuglerne
00:10
Publisert: