Aldri før har det vært mer ståhei rundt et besøk enn da Tesla-gründeren og en av verdens rikeste investorer kom til Stavanger og oljemessen. Ivrige journalister fulgte med på Musk-flyets ferd lenge før det landet på flyplassen på Sola. Og utenfor konferansesalen var det stor pågang av skuelystne. Ingen brydde seg tilsynelatende hverken om kronprins Haakon, statsminister Jonas Gahr Støre, statsråder eller et kobbel av verdens oljetopper.

– Har du sett den bilen til Musk, spurte en funksjonær, mens hun speidet utover parkeringsplassen.

Vil ha olje og kjernekraftverk

Og Musk serverte deltagere, pressen og skuelystne det de var kommet for å høre. Til tilhørerne i salen på messen fikk Musk anerkjennende nikk for ikke å avskrive olje- og gassindustrien.

– For at menneskeheten skal ha en fremtid, trenger vi en klar plan for bærekraftig energi. Jeg er ikke en som demoniserer olje og gass. Dette er nødvendig, hvis ikke ville vi ikke hatt sivilisasjonen. Vi trenger mer olje og gass, ikke mindre, sa Musk.

Fra scenen snakket han om energisituasjonen, og trakk frem tre pilarer i energiomstillingen: øke produksjonen av fornybar energi, batteriteknologi og flere elektriske kjøretøy, herunder biler, lastebiler og fly.

– Jeg er også for atomkraftverk. Hvis du har et godt designet kjernekraftverk, bør du ikke legge det ned. Særlig ikke nå, sa han.

Flere ganger trakk han frem viktigheten av batterier og batteriteknologi.

– Noen ganger blåser vinden, andre ganger ikke. Og noen ganger blåser den for hardt, så en må lage buffer med batteripakker. Tesla og andre selskaper jobber med det, sa Tesla-sjefen.

Ikke i noe annet land er det solgt relativt mer Tesla-biler enn i Norge. Det var naturligvis Musk takknemlig for.

– Takk Norge, sa Musk.

Og han tror ikke elbileventyret vil stoppe.

– Innen 2030 tror jeg halvparten av alle nye biler vil være elektriske.

Lag flere barn

Mandag ettermiddag var det fortsatt ingen av de tilstedeværende pressefolkene som hadde fått noe eget intervju med Tesla-sjefen. De måtte nøye seg med en kort seanse forut for konferansestarten tidlig mandag morgen. Der sa Musk at det fortsatt er behov for olje og gass på kort sikt, samtidig som det trengs fortgang i utviklingen av bærekraftig energi.

– Jeg tror vi trenger olje og gass på kort sikt, ellers vil sivilisasjonen smuldre opp. For at samfunnet skal fortsette å fungere trenge vi olje og gass, spesielt i disse tider med russiske sanksjoner. Det tror jeg alle er enig i, sier han.

På spørsmål fra en reporter om hvorvidt Norge bør lete etter mer olje, svarte Musk:

– Jeg tror det er behov for mer leting nå. Men også fortsette å støtte overgangen til elektriske biler. Jeg lurer på om det er mulig for Norge å produsere mer vannkraft og vindkraft i tillegg, og muligens eksportere det til Sør-Europa.

Musk trakk også frem at han er opptatt av den lave fødselsraten og kalte det en babykrise.

– Det er viktig at folk har nok barn for å støtte samfunnet. Lag flere barn, sa Musk, som selv har ni barn.

Twitter-sagaen

Det har stormet rundt Tesla-gründeren det siste halvåret etter at han ved påsketider kunngjorde at han ville kjøpe Twitter. Etter at det først var usikkert både om og hvordan Musk kunne finansiere kjøpet, inngikk Musk og Twitter-styret en kjøpsavtale til den nette sum av 44 milliarder dollar.

Sagaen fortsatte da ryktene om at Musk ville trekke seg ut av avtalen begynte å svirre på internett. Musk uttalte at Twitter hadde holdt tilbake informasjon om hvor mange av Twitter-kontoene som var «boter». I begynnelsen av juli kunngjorde Musk at han ville droppet kjøpet av Twitter. Da svarte Twitters styreleder med å varsle søksmål mot Musk, som etter noen uker gikk til motsøksmål mot Twitter. Det er satt av fem dager til rettssaken, som er ventet å begynne 17. oktober.

Brannalarm

De eneste som mandag fikk tilnærmet like stor oppmerksomhet som Tesla-gründeren var en gjeng aktivister fra kampanjen Stopp oljeletingen, som er del av Extinction Rebellion. Like etter at Musk var ferdig med sine appeller til forsamlingen gikk brannalarmen i pressebygget etter at aktivistene ifølge dem selv, utløste alarmen. Med et stort presseoppbud ble det deklamert formaninger om at regjeringen må slutte med leting etter mer olje og gass. Tre aktivister hadde tilsynelatende limt fast hånden sin på veggen utenfor hallen.

Men det fikk hverken Musk, kronprins Haakon, statsministeren, ministre eller oljetopper med seg. Alarmen gikk ikke i konferansesalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.