Det var på ONS-konferansen Alexander De Croo fra scenen ga uttrykk for at EU må intervenere i gassmarkedet.

– Intervensjon er nødvendig, sa De Croo.

– Gassprisene er drevet av usikkerhet, utdyper De Croo overfor DN og mener det ikke er mangel på gass som driver gassprisene i været til nivåer en aldri har sett før.

– Det er bare usikkerhet rundt Russland som driver prisene opp. Dette er ikke bærekraftig. Kostnaden vi påfører samfunnet må stoppe. Det bekymrer meg. Det handler også om å opprettholde et fritt demokrati, sier De Croo.

Derfor arbeider De Croo og Belgia for å intervenere i gassmarkedet, det vil si å sette et tak på gassprisene.

– Debatten pågår nå. Vil det bare være på rørgass eller også på lng. Vi ønsker å gi et signal til markedet om at vi ikke er villig til å betale enhver pris, sier De Croo og skisserer et dystert alternativ.

– Prisene som vi ser nå, vil lede til en dyp resesjon i Europa. Dette vil ikke hjelpe noen, heller ikke våre norske venner, sier De Croo.

Har du fått noen tilbakemeldinger fra dine norske motparter på en slik intervensjon?

– Jeg forstår at dette kan påvirke dere. Det eneste jeg ber om fra Norge er at dere må tenke langsiktig, tenk 20 til 30 år. Man må se hvor vi er der da og hvilket partnerskap vi skal ha da, sier De Croo som ikke vil skissere hva han vil ha som et tak på gassprisene.

– Jeg sier ikke at vi skal ha et tak på nivå med sist år, sier han men mener at selskapene må sitte igjen med det han kaller en «fornuftig lønnsomhet».

Snakker vi om uker eller måneder før dette blir implementert?

– Vi snakker om måneder, men det er et teknisk spørsmål, sier De Croo.

Kriseintervensjon

De Croos utspill kommer samme dag som det ble kjent at Europakommisjonen planlegger en nødreform av strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen. Det opplyste Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen mandag ettermiddag.

– Den voldsomme stigningen i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er designet, sa von der Leyen mandag under et strategisk forum i den slovenske byen Bled ifølge NTB.

Dermed kan det bli en diskusjon både om strømmarkedet og gassmarkedet i løpet av høsten.

– Det ble utviklet for andre omstendigheter. Det er derfor vi nå jobber med en kriseintervensjon og en strukturell reform av strømmarkedet, sa Europakommisjonens leder.

Tysklands statsminister Olaf Scholz oppfordret mandag Europakommisjonen til å handle raskt. Han kommenterte saken på en pressekonferanse etter et møte med Tsjekkias statsminister Petr Fiala. Tsjekkia har for tiden det rullerende formannskapet i EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.