Det er kjendistungt i oljebyen på Vestlandet når Offshore Northern Seas-konferansen (ONS) denne uken går av stabelen.

Alt bra bransjetopper til investorer – og sågar verdens rikeste mann, Elon Musk, – har flokket seg til Stavanger for arrangementet som avholdes annethvert år. I år er det energikrise, løpende løpsk inflasjon og geopolitisk uro som er bakteppet.

DN møtte investor Jens Ulltveit-Moe før programmet ble sparket i gang. Han kom med et klart budskap:

– Ikke kast bort en krise. Vi er åpenbart i en krise, både på energi, men også på sikkerhetssiden. Vi må gjøre noe for å unngå at det samme skjer i fremtiden, sier han.

– Hvordan skal vi løse det?

– Bare se hva Danmark har gjort. Vi må investere tungt i fornybart, vi burde begynt for ti år siden. Men det er ikke for sent.

Gunstig med høye priser

Ulltveit-Moe har en lang karriere bak seg som investor, og er kanskje mest kjent for selskapet som i Norge har drevet blant annet Peppes Pizza, Umoe Restaurants. Etter salget av sistnevnte til Jordanes-konsernet i april i fjor, består Umoe-gruppen i dag av flere investeringer innen fornybart, et område Ulltveit-Moe har snakket varmt om lenge.

Med dagens energikrise, og det som trolig vil bli en konferanse dominert av hvordan verden skal omstille seg til nye energikilder, er Ulltveit-Moe klar på hva som må til.

– Vi må ikke gi støtte til symptomene for krisen, altså strømstøtte, men bruke penger på å omstille energien, slik at vi ikke gjentar krisen.

Et brennhett tema de siste månedene har vært de skyhøye strømprisene på tvers av kontinentet. I Norge er det blitt satt rekorder på rekorder hva gjelder strømpris, samtidig som at det har rast en debatt om hvorvidt Norge bør fortsette å eksportere kraft.

– Hva synes du om at staten tjener enormt på strømeksport mens husholdningene betaler i dyre dommer?

– Det er et typisk journalistspørsmål. De som tjener på strømeksporten er folk flest, fordi det er de som eier selskapene som får profitten. Det overskuddet går inn i vår felles kasse og bidrar til å bygge samfunn, sier Ulltveit-Moe.

– Så folk får det bedre av de høye strømprisene?

– Ja. Norge har en enorm profitt på dette. Det går inn i fellesskapet og bygger opp Norge. De høye strømprisene har dessuten den veldig gunstige virkningen at folk forstår at det er en krise, og derfor blir forberedt på omstilling.

Batteriene

I tillegg til blant annet kronprins Haakon, Ukraina-president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var verdens rikeste person, Elon Musk, tilbake i Stavanger for ONS-konferansen, etter å ha deltatt i 2014.

Fra scenen på åpningen av konferansen uttalte Musk at han ikke var en som demoniserer olje og gass, og kalte det nødvendig.

Musk nevnte også flere ganger viktigheten av batterier og batteriteknologi.

Ulltveit-Moe mener på sin side at batteriene er akilleshælen i det fornybare, og beskriver dagens teknologi som «ikke god nok».

– På den andre siden gir det en stor mulighet for Norge, for å få premiumpris på elektrisiteten vår. Det er det som kanskje er essensen for Norge som storeksportør også når oljen er borte, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.