Kuwaits oljeminister Issam Almarzooq bekrefter at Opec er enige om å forlenge oljeproduksjonskuttet med ni måneder, melder Bloomberg.
Det vil si at produksjonskuttet på 1,2 millioner fat dagen fortsetter til mars 2018. Sammen med kutt utenfor Opec blir det totalt en reduksjon på 1,8 millioner fat daglig.
Opec – organisasjonen for oljeeksporterende land – møttes torsdag i Wien for å diskutere oljestrategien fremover.
The Financial Times skrev at Opec ble enige om forlengelse i 12.30-tiden. Oljeprisen stupte da rundt én dollar fra drøyt 54 dollar fatet til om lag 53 dollar fatet.
– Oljeprisen har falt ganske mye, men mye av dette har vært priset inn siden Saudi-Arabia og Russland møttes og en fikk de første indikasjonene på at det kunne bli en forlenget avtale på ni måneder. Noen har nok posisjonert seg for at det kunne komme ytterligere kutt, sier oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Redd for priskrig
Det er fare for priskrig i 2018, ifølge råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.
– Hva er Opecs exitstrategi i 2018? Hvis Opec kaster inn håndkleet i 2018 og 2019, er det negativt for oljeprisen og Norge. Sjefen for Rosneft i Russland var ute og sa at russiske myndigheter måtte legge en exit-plan for kuttene, hvis ikke går markedet tilbake til full priskrig. Det frykter jeg også, sier Schieldrop.
Før torsdagens møte ble åpnet, uttalte Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih at det var høyst sannsynlig at kuttet ble forlenget.
«Gammeldags»
Schieldrop mener Opec-kartellet bruker helt feil strategi om dagen.
Den er «gammeldags» basert på konvensjonell oljeproduksjon og ikke skiferolje, hvor det tar mye kortere tid fra investering til produksjon.
– Det Opec gjør feil her, er at de kutter gradvis over lang tid og gir skiferoljeprodusentene i USA all verdens tid til å akselerere, sier Schieldrop, og utbroderer:
– Vi regner med at kuttene fører til at lagrene blir mindre over andre halvår. Konsekvensene av det blir høyere priser. Men det gjør jo også at trenden vi har sett siden midten av 2016, fortsetter, nemlig at det for hver uke som går, kommer flere oljerigger fra USA inn på markedet. Effekten av det blir økt produksjon fra USA over tid.
Mange produsenter av amerikansk skiferolje ser lønnsomhet når et fat nordsjøolje selges for over 50 dollar fatet. Produksjonen har økt raskere enn mange har trodd, og lagrene fylles opp.
Uenige
Schieldrop mener det ville vært lurere om Opec eksempelvis kuttet oljeproduksjonen 3,6 millioner fat i et kvartal istedenfor gradvis over ni måneder.
– Risikerer man ikke å få en rekyl i markedet med store kutt i et kvartal?
– Jo, men det gjør ikke noe å ha en veldig høy pris i løpet av en kort periode, fordi man ikke rekker å investere så raskt. Det er ikke nødvendigvis slik at oljeprisen blir uendelig høy med større kutt, det er fortsatt masse olje på lager, svarer Schieldrop.
Thina Saltvedt er uenig i analysen til kollega Schieldrop.
– Jeg skjønner ikke helt hva han mener med det. Effekten blir den samme. Jo mer langsomt du tar det, desto mer kontroll har man på oljeprisen, slik at jeg tenker det motsatte. Om du tar et større kutt nå, er utfordringen at prisene kommer raskere opp, som igjen kan trigge enda mer skiferproduksjon, sier Saltvedt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.