Oljemarkedet venter i spenning på om oljekartellet Opec får på plass en avtale om å kutte sin samlede oljeproduksjon når medlemslandene møtes i den østerrikske hovedstaden Wien onsdag.

– Jeg er oljeoptimist uansett hva som skjer under møtet, sier toppsjef i det norske oljeselskapet Erik Haugane i Okea til DN. Han tror oljeprisen vil nå nivåer rundt 80 dollar fatet uansett hva Opec kommer frem til Wien. 

Haugane legger til grunn at det globale investeringsfallet iblant oljeselskaper etter oljeprisfallet som begynte i 2014 vil føre til lavere produksjon og dermed et oljeunderskudd i løpet av få år. 

Møte for spekulanter

Oljekartellet, med Saudi-Arabia og Iran i spissen, har i månedsvis forhandlet om en avtale om å kutte kartellets samlede oljeproduksjon for å presse oljeprisene opp og redusere overskuddet i markedet. Haugane følger møtet med spenning, men tror ikke resultatet vil påvirke hans prisprognose. 

– Det er fordi jeg mener at disse møtene er mest spekulanter veldig opptatt av. De vil tjene eller tape på hva som skjer på daglig basis, men for folk i India og andre plasser som trenger energi er ikke de daglige svingningene så viktige, sier han.

Kan sprette til 100 dollar

Han mener en oljepris på 80 dollar fatet fortsatt er billig energi for forbrukere, og at prisen vil ende opp der til slutt. 

– Hva er i dine øyne den største risikoen til at ditt anslag skal bli riktig?

– Hvis du ikke ser oljepris opp til 70–80 dollar fatet i løpet av få år betyr det at investeringstørken kan fortsette. Så snart den første traderen ikke får tak i et oljefat, vil prisen da sprette over 100 dollar fatet, og det er ingen tjent med. 

– Så du ser ingen risiko for at anslaget sitt slår feil?

– Nei. Da må det i så fall være fordi verdens ledere har bestemte seg for å strupe folks behov for energi. Og det tviler jeg på at noen har noe ønske om, sier han. 

 Millionveddemål

Haugane er så sikker i sin sak at han tidligere i år investerte en million kroner fra egen lomme i et veddemål på høyere oljepris. 

– Det var en periode jeg kunne solgt den med fortjeneste, men jeg holder det i ro, sier han. 

Haugane har personlig investert i oljekjøpsopsjoner med en innløsningskurs på 60 dollar fatet på slutten av 2018.

En slik opsjon gir en rett, men ikke plikt, til å kjøpe et fat olje til den avtalte prisen på det angitte tidspunktet. Dermed vil Haugane få en gevinst dersom oljeprisen ligger over 60 dollar fatet i 2018. Selv om han er sikker i sin sak knytter han spenning til utfallet av Opec-toppmøtet. 

–  Det er helt klart spennende. Om de klarer å regulere prisene litt vil investorene få mer tillit til markedet og vil kunne investere mer tidligere. Det er viktig for verden at noen tar ansvar når markedet ikke tar det selv, sier Haugane. Han har tidligere vært toppsjef i oljeselskaper som Det norske og Pertra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stor usikkerhet før viktig oljemøte
DNs kommentator Bård Bjerkholt om morgendagens Opec-møte.
02:37
Publisert: