Tidligere onsdag meldte Reuters og flere andre medier at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater er blitt enige om å inngå et kompromiss i oljeproduksjonsavtalen til oljekartellet Opec+.

Rundt klokken 16.00 melder emiratenes energiminister at det ikke er oppnådd noen enighet, og at diskusjonene fortsatt pågår.

Har tatt lengre tid enn forventet

På torsdag og fredag for to uker siden møttes oljekartellet Opec og samarbeidslandene i Opec+ for å justere avtalen om hvor mye olje de skal produsere. Økt etterspørsel som følge av gjenåpning av samfunn rundt hele verden løftet oljeprisen til over 75 dollar fatet. Dette er det høyeste nivået på tre år.

Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, ble etter en kortvarig men dramatisk priskrig i fjor enige om å redusere sin oljeproduksjon med nesten ti millioner fat per dag. Dette bidro til å stabilisere oljeprisen.

Planen for møtet var å bli enige om en gradvis produksjonsøkning fra august med 400 000 fat per dag. Men gulfstaten De forente arabiske emirater har så langt blokkert en avtale.

Emiratene krevde større produksjonskvote

Energiminister Suhail Al-Mazrouei fra Emiratene sa til Bloomberg for to uker siden at landet er enig i at produksjonen bør økes med 400 000 fat per dag. Men landet ønsket ikke å godta at avtalen om produksjonsregulering forlenges fra april til å gjelde ut hele 2022.

«Det er totalt urettferdig og uholdbart», uttalte energiministeren. Grunnen til den sterke motstanden mot å forlenge avtalen er at den er basert på at De forente arabiske emirater har en produksjonskapasitet på 3,2 millioner fat olje per dag.

Selv mener landet at det har en langt høyere produksjonskapasitet etter å ha investert tungt. Derfor vil landet unngå å bli låst fast i en avtale med lavere basisproduksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.