Bevegelsene i oljemarkedet er enorme. Koronaviruset har paralysert oljeetterspørselen og sendt prisene i utforbakke. Selv store produksjonskutt fra oljekartellet Opec har ikke vært nok til å kompensere for bortfall av etterspørsel. Markedet oversvømmes rett og slett av olje, og oljelagrene fylles opp.
Mandag faller prisen på amerikansk lettolje (WTI) over 100 prosent. Mai-kontraktene nå handles til negativ pris. Dermed må man betale for å bli kvitt kontraktene sine. Det har aldri skjedd før. Det historiske fallet stoppet på minus 37,63 dollar fatet.
I starten av året ble WTI 1. posisjon handlet til over 60 dollar fatet.
Ryktene begynner alt å gå om at store oljeprodusenter som Saudi-Arabia nå vurderer snarlige produksjonskutt. Summer Said, The Wall Street Journals Midtøsten-korrespondent, skriver sent mandag på Twitter at saudiske kutt kan komme snart.
Mai-kontrakten
Det er mai-kontrakten som kollapser mandag. Mange markedsaktører og analytikere peker også på at prisen på amerikansk lettolje faller kraftig av teknisk faktorer. Tirsdag utgår mai-kontrakten på WTI og mange investorer har rullert kontrakter, altså solgt mai-kontrakt og kjøpt juni-kontrakt.
Vanligvis er denne prosessen relativt ukomplisert, men denne gangen er det veldig få som vil kjøpe, skriver Reuters. Kontrakten utløper tirsdag og det er nesten ingen som vil kjøpe oljen. Dermed stuper prisen.
«Historisk»
Analytiker i Rystad Energy, Louise Dickson, peker på at fulle oljelagre og at kontraktene utløper tirsdag.
– Dette øyeblikket er selvfølgelig historisk og kunne ikke bedre illustrere prisutopien som markedet har vært i siden mars, da hele omfanget av overforsyningsproblemet begynte å bli tydelig, men markedet forble uvitende. Siden den gang har investorer sendt prisen opp og ned på spekulasjoner, håp, tweets og ønsketenkning. Men nå synker virkeligheten inn, skriver hun i en oppdatering.
Hun skriver videre at det neste logiske skrittet er at det kommer konkurser og at man lar oljen ligge. Rystad Energy så seg nødt til å sende enda oppdatering mandag kveld da prisutviklingen var så ekstrem.
– Den enkleste forklaringen på negative oljepriser er at mellomstore produsenter nå betaler «kjøpere» for å fjerne oljevolumet etter hver som den fysiske lagringsgrensen blir nådd, skriver Dickson.
Hun skriver videre om noen av de ekstreme utslagene prisutviklingen kan ha.
– (...) til og med konkurser kan nå være billigere for noen operatører, i stedet for å betale titalls dollar for å bli kvitt det de produserer.
Dickson skriver at oljelagrene nå er ferd med nå sine fysiske begrensninger, og fylle seg opp. Dermed er det vanskelig å få lagret all oljen som produseres.
– I flere måneder har Rystad og mange andre byråer advart om det ikke lenger vil være lagringsplass fra midten av mai.
Juni-kontrakten handles fortsatt til over 20 dollar fatet. Dette er den største spriket mellom de to kontraktene noensinne.
Store sprik
Tidligere i april ble Saudi-Arabia, Russland og resten resten av Opec+ enige om å kutte med 9,7 millioner fat olje dagen. Flere har imidlertid pekt på at dette er langt fra nok, og at kollapsen i etterspørselen som følge av koronapandemien er langt større. Dermed fylles verdens oljelagre seg opp.
– Frykten for at overfylte oljelager kan bli en realitet begynner å synke inn i markedet. På tross av Opec+ sine kutt på nær 10 millioner fat/dag er det fortsatt 10–20 millioner fat/dag overproduksjon i markedet som følge av det enorme etterspørselsbortfallet, skrev analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i en morgenrapport mandag.
– På et eller annet tidspunkt kan det bli problemer med at lagerkapasiteten er sprengt. Vi ser dette preger WTI-oljen (amerikansk lettolje) mer enn Brent (Nordsjø-olje) akkurat nå, skrev han.
Også nordsjøolje faller kraftig mandag. Den faller imidlertid ikke i nærheten av det samme, og handles til rett over 25 dollar fatet mandag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.