Oljerelaterte aksjer leder an i oppgang på Oslo Børs mandag. Oljeprisene har løftet seg over helgen etter en rekke kommentarer fra Opec/ikke-Opec-medlemmer.

Søndag meldte Opec at det vurderes produksjonsjusteringer i 2019, og Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sa at landet vil trappe ned oljetilbudet med 500.000 fat per dag i desember fra november-nivået, med blant annet kommentar om at energimarkedene har "overkorrigert" de seneste ukene.

Videre uttalte ministeren at tekniske analyser viser at det er behov for å redusere oljetilbudet med 1 million fat pr dag fra oktober-nivået, samt at Opec/ikke-Opec ikke vil tillate at oljelagrene fortsetter å bygge seg opp.

Opec/ikke-Opec vil holde møte 6. desember i Wien, Østerrike.

«Naturlig»

Oljeanalytiker Helge André Martinsen DNB Markets mener det er klart at Opec/ikke-Opec ikke ønsker at lagrene skal bygges igjen.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen, DNB Markets.
Oljeanalytiker Helge André Martinsen, DNB Markets. (Foto: Javad Parsa)

Han tror at de involverte partene med den seneste tids uttalelser ønsker å signaliserer hva de tenker og ønsker for å danne en flertallsbeslutning inn mot desember-møtet.

- De har brukt to år på å få lagrene ned, og den jobben har de ikke lyst til å forspille ved å sende markedet inn i overtilbud med fulle produksjonsnivåer. Russland og Saudi-Arabia var trolig i oktober og november på rekordhøye nivåer produksjonsmessig, så det er naturlig at de skalerer litt tilbake for å balansere markedet, sier Martinsen til TDN Direkt.

Lavere enn normalt

Om Saudi-Arabias indikasjoner om at de vil redusere produksjonen med 500.000 fat per dag i desember sier Martinsen at et kutt i den størrelsen vil resultere i en produksjon som er 300.000-350.000 fat lavere enn landet normalt sesongmessig kutter i desember fra november-nivået.

- Det er sesongmessig er normalt for landet å kutte produksjonen med 150.000-200.000 fra november-nivået i desember. Dersom de går ned 500.000 fat per dag indikerer Saudi-Arabia at de er villige til å ta et kutt, sier analytikeren, som videre peker på at Russland hat uttalt at de stiller seg bak konsensus.

Ellers sier Martinsen at DNB Markets estimerer et relativt balansert oljemarked i 2019.

«Reduserer overtilbudsrisiko»

Commerzbank mener Saudi-Arabias ensidige annonsering av produksjonskutt i desember vil gjøre det lettere for Opec/ikke-Opec å bli enige om en generell produksjonsreduksjon ved neste møte. Risikoen for et overtilbud er derfor merkbart redusert, ifølge Commerzbank.

På kort sikt ser derfor analysehuset for seg innhentingspotensial for oljeprisene.

UBS mener at størrelsen på produksjonskuttene trolig vil avhenge av hvor mye oljeetterspørselen vil avta inn i 2019, hvor mye iransk tilbud faller grunnet USA-sanksjonene og hvor sterk den amerikanske tilbudsøkningen vil bli de kommende månedene.

De mener også at Libya og Nigeria sannsynligvis vil bli bedt om å bli med på produksjonskuttene denne gangen.

Ellers ser oljemarkedet nå mot "World Energy Outlook"-rapporten fra IEA, som publiseres natt til tirsdag og Opecs månedsrapport tirsdag.

Nordsjøoljen for utsatt levering (brent 1. posisjon) handles nå til 71,05 dollar per fat, mot 70,10 dollar ved stengetid på Oslo Børs fredag.

Aker BP stiger 3,3 prosent, mens Equinor er opp 2,1 prosent. Selskapene er blant de meste omsatte aksjene på børsen i dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,54 prosent til 891,25 poeng, omsatt for 1.612 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik skriver du en god jobbsøknad: Dette skal med, og dette styrer du unna
02:51
Publisert: