Kraftig hopp i oljeprisen sender Oslo Børs rakt opp mandag, anført blant annet av oljeselskapene Aker BP, Equinor og DNO og en samlet oljeservicebransje.
Nordsjøoljeprisen vaker igjen nær 62 dollar fatet etter at Opec-sekretariat i forrige uke estimerte et behov for å kutte oljeproduksjonen med 1,3 millioner fat per dag i 2019.
Samtidig varslet Saudi-Arabia og Russland i helgen at de fortsetter samarbeidet, uten at det ble konkretisert.
«Risiko blåst bort»
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB mener det samarbeidet mellom Opecs viktigste og største produsent, og Russland, er en forsikring i seg selv. Det gjør at man absolutt ikke vil se oljepriser ned på 45–50 dollar fatet neste år, tror han.
– Hele nedsiderisikoen er blåst bort, sier Schieldrop til DN.
Oppturen kommer i kjølvannet av et oljeprisfall på nær 30 prosent siden toppnivået på over 86 dollar fatet så sent som i oktober. Bakteppet er en økning i den daglige oljeproduksjonen fra Opec og Russland på 1,6 millioner fat siden sommeren.
Det ga en produksjon på 50,7 millioner fra Opecs 15 medlemsland og ni øvrige oljeproduserende land (Opec+) i oktober, av mange ansett som en håndsrekning fra Saudi-Arabia til Donald Trump i forkant av det amerikanske mellomvalget i november.
USAs president hadde ved gjentatte anledninger i forkant oppfordret Saudi-Arabia til å øke produksjonen. Samtidig la verdens vrede over drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ytterligere vekt til byrden.
Schieldrop omtaler den kraftige produksjonsøkningen av Opec+ som den uforutsigbare faktoren som har endret balansen i oljemarkedet mest. Sammen med bekymringer om svakere vekst i verdensøkonomien bidro det også til nedturen i aksjemarkedene i begynnelsen oktober.
«Våpenhvile»
Under helgens G-20-møte i Buenos Aires ble det klart for 90 dagers «våpenhvile» i handelskonflikten mellom USA og Kina. Det bidrar til å lette bekymringene både i olje- og aksjemarkedet, påpeker Schieldrop.
– En større trygghet for at verden blir bra i 2019, at global vekst blir bra i 2019, er en veldig sterk underliggende faktor i oljemarkedet.
Energirelaterte aksjer er blant børsvinnerne på Oslo Børs så langt mandag, der selskaper som Aker BP og Aker Solutions stiger over syv prosent.
– Det er veldig mange som har en lange eller kort posisjon i oljemarkedet på et veldig generelt makronivå. Hvis global vekst skal bremse, vil makrofond redusere sine lange posisjoner i olje, og vice versa. Solid konsumvekst er veldig viktig, sier Schieldrop.
«Risk on»
Meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets er ikke overrasket over den kraftige oppturen i aksjemarkedet mandag. Han minner om at en rekke aksjer har falt flere titall prosent hittil i år på bekymringer om høyere renter, handelskonflikt og for svakere vekst i verdensøkonomien.
– I dag er det litt omvendt fra hva vi har sett hittil i år, nå er det «risk on», sier Breivik til DN.
Ikke bare har «våpenhvilen» i handelskonflikten mellom USA og Kina sørget for å lette stemningen. I forrige uke antydet Fed-sjef Jerome Powell også at amerikanske renter var i nærheten av det han omtalte som «nøytral rente».
Kombinert med signaler om at Saudi-Arabia og Russland videreføre samarbeidet, har det snudd markedsklimaet, påpeker meglersjefen.
– Jeg vil tro at vi nå er tilbake til at det blir makro som bestemmer dette, og med litt lystigere toner fra Kina og USA er det grunn til å være optimistisk for resten av året, sier Breivik.
Lagerfrykt
Med det amerikanske mellomvalget forbi, er tonen fra Saudi-Arabia en annen. Nå er det produksjonskutt som gjelder.
Samtidig later vestens vrede over likvidasjonen av Khashoggi til å ha trukket Russland-president Vladimir Putin og Saudi-Arabias Mohammed bin Salman sammen under helgens G20-møte.
Russland har hittil vært motvillig til å forplikte seg til videre produksjonskutt i 2019, men bare kommunisert at de lever godt med oljepriser både på 60 og 70 dollar fatet, påpeker Schieldrop.
– Selv om de har forskjellige prissyn, har ingen lyst til at lagrene skal stige igjen. Jeg tror det er der fellesnevneren ligger, og konsekvensen er at vi ikke kommer til å få stigende lagre i 2019, sier analytikeren.
Det betyr også at spotprisen ikke kommer til å falle lavere enn de lengre oljekontraktene, noe både Russland og Opec hater, mener han.
– Russland går med på videre samarbeid med Opec, og sier de er klare til å agere hurtig, etter behov. Sånn sett blir det en håndtering av tilbudssiden, sier SEB-analytikeren.
Canada-kutt
I tillegg kommer det nyheter om at Alberta, Canadas største oljeprovins, vil kutte den daglige produksjonen med 325.000 fat i januar og fremover inntil det lokale lageret er redusert. Det har ikke skjedd siden 1980-tallet, påpeker Schieldrop.
– Alt dette hjelper. Så gjenstår det å se hva den konkrete ageringen til Opec blir, i første omgang på Opec-møtet i Wien torsdag, sier han.
Opec anslår behovet for å kutte produksjonen med 1,3 million fat i 2019 fra nivået på 33 millioner fat per dag i oktober. Et produksjonsfall på 800.000 fat dagen ventes i Venezuela og Iran i 2019.
«Vet ikke»
Om det er snakk om et daglig produksjonskutt på 1,3 millioner fat som er nødvendig for neste år, står man igjen med 500.000 fat i aktive kutt og Russland-kutt, påpeker analytikeren. Det blir derfor viktig hva som skjer blant annet i Libya og Angola, mener han.
– Ligningen endrer seg ganske hurtig med hensyn til hva som er behov eller ikke, og hva som er estimert konsumvekst, eller ikke. Derfor tror jeg kommunikasjonen fra Saudi og Russland i helgen er helt på sin plass. Man vet ikke egentlig hva man trenger å kutte, eller ikke, de kommuniserer bare at de kommer til å være reaktive, og agere hurtig, sier Schieldrop.
Qatar-exit
Qatar varslet i helgen at landet trekker seg fra Opec-samarbeidet. Qatar er med en produksjon på 600.000 fat per dag, blant oljekartellets minste produsenter, men en betydelig produsent av flytende naturgass, som de kommuniserer å ville fokusere på fremover.
– Rent fundamentalt er det irrelevant. Men på lengre sikt er det et negativt signal at man mister et Midtøsten-land som naturlig burde ligge i Opec, sier analytikeren.
Nordsjøoljeprisen er opp 2,30 dollar fatet, sist omsatt for 61,8 dollar. Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,9 prosent til 877 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.