Equinor har bestemt seg for å heve sikringsnivået i Norge. Beredskapshevingen skjedde natt til onsdag, og gjelder for alle selskapets anlegg, bekrefter Equinor overfor DN.
Medlemsbedriftene i Offshore Norge har også besluttet å heve sikringsnivået ved alle helikopterterminaler og forsyningsbaser. Sikringsnivået heves i samsvar med norske myndigheters råd om å øke beredskapen rundt olje- og gassinstallasjoner på norsk kontinentalsokkel.
De enkelte selskaper tilsluttet Offshore Norge foretar en kontinuerlig vurdering av nødvendige sikringstiltak for egne enheter.
Nyheten kommer etter lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.
Konsernsjef og ledelse tett på
Pressetalsperson Eskil Eriksen i Equinor sier til DN at bakgrunnen for den økte beredskapen kommer som følge av utviklingen den siste tiden.
– Det betyr at vi innfører sikringstiltak på kontorer, installasjoner, forsyningsplasser, helikopterplasser, landanlegg og fartøy i Norge. Av hensyn til sikkerheten og effekten av tiltakene vi gjør ønsker vi ikke å gå nærmere inn på de vurderingene og tiltakene vi gjør. Ledelsen og konsernsjefen har vært tett på vurderingene og beslutningene, sier han.
Eriksen opplyser videre at selskapet følger med på situasjonen og vil innføre tiltak ved behov, og at Equinor er i dialog med øvrige i industrien og myndighetene.
Registrerte jordskjelv
Seismologer i flere nordiske land, til og med Norge, registrerte jordskjelv natt til mandag og mandag kveld i områdene der gasslekkasjene oppsto, ett i dansk og ett i svensk farvann.
Ekspertene uttaler at skjelvene trolig skyldes to eksplosjoner, den andre sterkere enn den første. Fra myndighetene i flere europeiske land er det blitt snakket om sabotasje.
– Informasjonen vi har fått i dag styrker antagelsene om at det skyldes en villet handling, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.
– Vi anser situasjonen som alvorlig, og det ser altså ut som en villet handling, sa han.
Olje- og energiminister Terje Aasland sa tirsdag kveld at beredskapen er hevet etter hendelsene.
Støre påpekte onsdag ettermiddag at sikkerhetsnivået allerede var hevet for offshore- og landanlegg siden Russland invaderte Ukraina i februar, med blant annet vakthold, men at det altså nå er jekket opp ytterligere et hakk.
– Forsvaret vil være mer til stede rundt våre olje- og gassinstallasjoner fremover, fortsatte Støre.
Støre sier onsdag at det er snakk om droner i ulike størrelser, og at det har vært «unormalt høy» aktivitet i Nordsjøen den siste tiden, spesielt denne måneden.
Statsministeren sier at sikkerheten for de som jobber på norsk sokkel er en «hovedprioritet» for myndighetene, men at regjeringen ikke har noen informasjon om konkrete trusler mot installasjoner akkurat nå.
Nord Stream 1, som er den viktigste rørledningen mellom Russland og Tyskland, har i lengre tid vært ute av drift, offisielt ifølge Russland på grunn av vedlikehold og manglende deler.
Nord Stream 2 er ferdigbygget og skulle egentlig startet opp i år, men ble lagt på is da Russland invaderte Ukraina i februar. Likevel var begge rørene fylt med gass, som nå altså lekker ut i store mengder. Den nederlandske gassprisen, som brukes som standard i Europa, steg likevel ikke med mer enn syv prosent tirsdag, nettopp fordi lekkasjene ikke påvirker gasshandelen på kort sikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.