«Nordmenn har gitt fra seg råderetten over egen energi og underkastet seg EU sin feilslåtte energipolitikk. Valget for Norge står mellom å være fri eller trell».

Med dette sitatet fra mangemilliardær Øystein Stray Spetalen reklamerer NRK for kraftduellen mellom investoren og olje- og energiminister Terje Lien Aasland før kveldens Debatten-sending.

De to begynte duellen med å diskutere hva som ligger bak de høye strømprisene i Norge, og Spetalen gikk til angrep på statsråden og resten av regjeringen for at de forsvarer det eksisterende energisystemet og de to siste kablene som er bygget til utlandet ved å vise til solidaritet med europeiske allierte.

– Terje Aasland vil hele tiden skylde på Putin, Europa og fellesskap. Det er strategien nå for å skygge over feilene som er gjort, sier Spetalen.

– De vil si at det er solidaritet. Det har ikke noe med solidaritet å gjøre de prisene. Prisene i dag er underlagt markedet, som vi ikke var i 2020. Hadde vi ikke hatt kabler så hadde prisen vært som i Tromsø.

Aasland sier dette er feil, og viser til at Norge har hatt kraftutveksling i mange tiår.

– Det vet du utmerket godt, sier Aasland, som likevel vedgår at det er «noe prissmitte.»

Øystein Stray Spetalen (t.h) og Terje Lien Aasland (t.v.) på Debatten med Fredrik Solvang (midten) på NRK tirsdag kveld.
Øystein Stray Spetalen (t.h) og Terje Lien Aasland (t.v.) på Debatten med Fredrik Solvang (midten) på NRK tirsdag kveld. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Spetalen påpeker at Norge produserer omtrent 150–160 terawattimer i året, og at innenlandsforbruket ligger på omtrent 140 terawattimer – hvilket gir et overskudd som har sørget for at prisene har vært lave i lang tid. Men med kablene blir dette overskuddet eksportert, og prisen settes av kjøpere i Tyskland heller enn norske brukere, sier han.

Aasland gjentar at noe av løsningen ligger i å bygge ut ny produksjonskapasitet, men Spetalen tilbakeviser dette.

– Å fylle på med mer kapasitet når du har kablene åpne, det er som å fylle på med mer vann i badekaret når du har proppen ute, sier investoren.

Øystein Stray Spetalen.
Øystein Stray Spetalen. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Spetalen mener også at norsk kraftforedlende industri ikke ville oppstått dersom man hadde hatt slike kabler for 100 år siden, og at dagens situasjon kommer til å få katastrofale følger. Når programleder Fredrik Solvang påpeker at det ikke har vært noen «industridød» så langt, svarer han:

– Nei, men den kommer.

Diskusjon om kabler

Norsk kraftpolitikk og galopperende strømpriser har vært et hett tema i politikken og over lunsjbord i hele vårt landstrakte land det siste året.

Krisen i Europa smitter over på Norge i form av skyhøye strømpriser, og her hjemme har debatten til tider fremstått som en krangel om hvem som har skylden: Ukraina-krigen og Russlands kutt i gasseksporten, eller utenlandskabler.

For syv år siden var Øystein Stray Spetalen så sikker på at strømprisene ville øke med nye utenlandskablene til Tyskland og England at han ville vedde én milliard kroner:

Da daværende Agder Energi-sjef Tom Nysted mente kablene bare ville påvirke strømprisen med tre-fire øre per kilowattime, utfordret Spetalen Nysted til et veddemål: Spetalen fikk en ti års opsjon til å kjøpe strøm for en milliard kroner på daværende prisnivå. Hvis kraftprisen steg mer enn tre øre, ville opsjonen ha en positiv verdi, og Spetalen ville tjene penger.

– Hvor mye jeg hadde tjent på veddemålet, som kanskje er over 10 milliarder, betyr lite da beslutningene til Solberg-regjeringen vil koste «vanlige folk» opp mot 40 milliarder i økte strømregninger hvert år fremover, skrev Spetalen til DN ved juletider i fjor da strømprisene allerede var på vei oppover.

Tidenes dyreste uke

Strømprisene har nådd nye rekorder de siste ukene i Sør-Norge, men har de siste dagene falt noe tilbake. I morgen vil strømprisen i de tre sørligste regionene i Norge være på 456 øre per kilowattime i gjennomsnitt.

Stortinget har kalt inn til et ekstraordinært møte 19. september for å drøfte dagens strømsituasjon. På dagsordenen står en redegjørelse fra Aasland.

Fra 1. september dekker staten 90 prosent av regningen når strømprisen går over 70 øre per kilowattime for husholdningene. Regjeringen har også varslet at den skal komme med en strømstøtte for næringslivet.

Koble av Europa

Programleder Solvang presset Aasland på hvorfor det ble eksportert mer kraft fra Norge da krigen brøt ut. Aasland svarte at han ba kraftprodusentene om å holde igjen vann i mai, og at regjeringen har tatt til orde for en mekanisme for å begrense eksporten i en situasjon hvor norske vannmagasin er under et gitt kritisk nivå.

– Vi tar grep om situasjonen, argumenterte Aasland.

– Din resept er å koble Norge av Europa, spurte Solvang Spetalen.

– Kabelen er bygget og den er der. Men det avgjørende er at vi bestemmer når vi eksporterer og importerer. Det har vi gitt fra oss, sier Spetalen og viser til at Norge via EØS-avtalen er underlagt EUs energibyrå Acer, som sørger for at europeiske land overholder reglene for kraftutveksling i Europa.

– Når Aasland sier at dette handler om å være solidariske med EU i en energikrise hva svarer du?, ville Solvang vite.

Spetalen viste til at Norge eksporterer enorme mengder mer gass enn strøm, og at den strømmen Norge sender til Europa ikke har betydning for energibalansen på kontinentet.

– Det er kun at vi har rotet oss bort i et system med noen børser og spekulanter som gjør norske forbrukere og norsk energi går ned, sier Spetalen.

På vei ut av NRK-studioet tok Spetalen noen minutter til å snakke med DN. På spørsmål om han ville vurdere å bli olje- og energiminister selv en gang, slik flere stemmer i kommentarfeltene tar til orde for, svarer han:

– Nei. Jeg lovte moren min, hun var vara på Stortinget – «du kan bli hva du vil, bare ikke politiker.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.