I sin tid i verdens største oljeserviceselskap Schlumberger mottok Paal Kibsgaard (52) bortimot én milliard kroner og nedbemannet 60.000 stillinger.
Da han gikk av som toppsjef i august i fjor, hadde han vært i selskapet i en lang årrekke. Blant annet hadde han styrt selskapet gjennom den verste nedgangen i industriens historie, og fikk det på rett kurs igjen.
I årsrapportene kom det hver vinter frem at Kibsgaard hadde fått rundt 20 millioner dollar for det foregående året. Summerer man opp tallene i rapportene siden 2011, fikk Kibsgaad tilsynelatende 143 millioner dollar i totalkompensasjon som toppsjef, tilsvarende nokså nøyaktig en milliard kroner basert på løpende dollarkurser, frem til i fjor.
– Jeg vet ikke hvordan milliarden er kalkulert. Jeg får en cashutbetaling og en estimert verdi av fremtidige aksjeverdier. Den har selvfølgelig blitt betraktelig mindre enn det som var utgangspunktet. Men samtidig, jeg tjener godt. Men det jeg har i lønn, er fastsatt av styret og godkjent av aksjonærene, har Kibsgaard tidligere sagt til DN.
Også i sitt siste år som toppsjef håvet Paal Kibsgaard inn:
I 2019 fikk han en total lønnspakke på 22,2 millioner dollar, eller 207 millioner norske kroner, kommer det frem i en fersk rapport fra Schlumberger.
Dette er en betydelig økning fra 2018 og 2017, da han mottok henholdsvis 16,2 og 20,8 millioner dollar i lønn.
Summen inkluderer lønn, tildelte aksjer i bonusprogrammet og pensjon og andre ytelser.
Ba selskapet om å finne hans etterfølger
Men han får enda mer penger fra sin tidligere arbeidsgiver de neste par årene: I rapporten står det også beskrevet at Kibsgaard vil motta to millioner dollar per år frem til 31. juli 2022 for ikke å ta på seg andre arbeidsoppgaver som er i direkte konkurranse med Schlumberger.
– Styret mener det er i selskapets og aksjonærenes interesser å inngå en avtale med Kibsgaard for å sikre at han ikke konkurrerer med oss i tre år, og å hindre ham fra å rekruttere nøkkelansatte, samtidig som vi sikrer at han er der for konsernsjefsjobb-overføringen, skriver selskapet.
Schlumberger har et drastisk ris bak speilet:
– Dersom Kibsgaard bryter sin konkurranseklausul kan vi umiddelbart stanse betalingene til ham, og alle utestående tildelte aksjer vil bli kansellert. I tillegg kan vi kreve at Kibsgaard tilbakebetaler alle fordeler og utbetalinger som er gjort under avtalen.
Det var Kibsgaard selv som tok initiativet til at selskapet startet prosessen med å finne hans etterfølger:
– Den prosessen som er startet, var det jeg som ba styret om å starte. Jeg har sittet ni år med daglig ansvar. På et tidspunkt i fremtiden er det bare naturlig at jeg gir stafettpinnen over til neste mann eller kvinne som kan tilføre selskapet nye impulser og ideer og bygge videre på det jeg har gjort, sa Kibsgaard til DN i fjor.
Det var sommeren 2018 han ba styret om å se etter en etterfølger.
Kibsgaard-Petersen er ikke veldig kjent utenfor oljekretser, men selskapet han ledet, hadde 100.000 ansatte – like mange som hele Google. Schlumberger er mer verdt enn General Motors. Schlumberger er «det største selskapet du aldri har hørt om», ifølge The Guardian.
Ikke utenkelig å jobbe i Norge
– Jeg hadde ikke en plan om å oppnå den jobben som jeg har fått. En begynner på et nivå på bunnen av ethvert selskap. Så handler det om å gjøre en god jobb uansett hvor man er, om å søke og overlevere posisjonen i betydelig bedre forfatning enn da man selv tok over. Det handler om hardt arbeid, om å være fokusert og være villig til å gjøre det ekstra som skal til for å oppnå resultater, sa Kibsgaard i et stort intervju med DN i fjor.
Selv om han nå er ute av Schlumberger, er ikke planen å bli tidligpensjonist. Han kan godt tenke seg en ny toppsjefsjobb.
– Det er ikke utenkelig videre. Om det skulle skje, må det være rette muligheten, sa han til DN.
– Til og med i Norge?
– Det er ingenting som er utenkelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.