Etterspørselen etter kull er ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) ventet å falle syv prosent i 2020 fra i fjor. Byrået mener 2014 trolig var toppåret for kulletterspørsel.

Nå kjemper verdens største private kullselskap, Peabody Energy, for å unngå konkurs.

Peabody, som er børsnotert i New York, la mandag frem resultater for tredje kvartal og gjorde det klart at det er en risiko for at selskapet kan gå konkurs. Senest for tre, fire år siden kom selskapet ut av konkursbeskyttelse.

Salgene krymper

Samtidig som verden ønsker å bruke mindre kull, har den økonomiske tilbakegangen som følge av koronaviruset svekket etterspørselen for kull som brukes i stålproduksjon, en viktig del i Peabodys australske operasjoner, ifølge Financial Times.

I tredje kvartal fikk selskapet et underskudd på 67,2 millioner dollar. Salgsvolumene falt med 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Forhandler med långivere

Det var tilbake i 2016–2017 at Peabody kvittet seg med 5,2 milliarder dollar i gjeld under konkursbeskyttelse og fikk tidligere långiver Elliot Management som største aksjonær. Nå sliter kullselskapet igjen med å betale gjelden, ifølge Financial Times.

I Australia har et forsikringsselskap saksøkt Peabody med krav om sikkerhet mot kausjonsobligasjoner, en form for garanti for å finansiere kostnaden med å rydde opp stengte gruver.

Tidligere denne måneden ble selskapet enig om å imøtekomme forespørsler om 800 millioner dollar i sikkerhet.

Denne avtalen står seg imidlertid kun dersom selskapet kan få lettelser i sine lånevilkår fra bankene og forlenge et obligasjonslån som forfaller i 2022 innen utgangen av desember.

Ifølge Peabody vil resultatene i fjerde kvartal trolig gjøre at selskapet kommer under et minimumskrav på gjeldsgraden i avtalen med bankene.

«De kombinerte risikoene av vår nåværende finansielle resultater, markedsforhold, ytterligere krav om sikkerhet og potensielle manglende overholdelse av låneavtaler skaper betydelig tvil om (...) vår evne til å fortsette som en «going concern»», skriver Peabody, ifølge Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.