Iført hjelm og skinndress markerte investoren Peder Nærbø (47) at det første bygget er under tak i datasenterparken på Støleheia i Vennesla kommune nord for Kristiansand.

–Det er et symbol på oss som et racingteam i kappløpet om en bærekraftig fremtid, sier Nærbø til DN etter markeringen tirsdag.

Ingen kunder

I første byggetrinn blir det bygget syv separate datasentre.

– Men det blir bare starten. Vi har 1600 mål i nettoareal her. Området er på tilsammen   tre kvadratkilometer. Få forstår hvor stort dette er, sier han.

– Men dere har foreløpig ingen kunder?

– Nei. Og når vi har første kunden inne, vil vi ha satset mellom 600-700 millioner kroner på å skape bærekraftig datakraft fra Norge. Det er inkludert Oslo Internet Exchange i Oslo og fiberkabler derfra til Vennesla. 

– Og du er sikker på at dere får kunder?

– Jeg synes det er hyggelig at folk spør. For det betyr vel at folk håper dette går bra . Og ja, jeg er sikker på at vi får kunder. Men det er helt avgjørende at vi gir et godt førsteinntrykk. Da må bygg og organisasjon være på plass, sier Nærbø.

Jakter gigantene

Nærbø jakter på de store gigantene, som Amazon og Google, Apple og Facebook. 

I fjor gearet han opp selskapet Bulk Infrastructure. Egenkapitalen økte fra seks til 560 millioner kroner etter salg av flere logistikkbygg.

–Vi  håper de første kundene rigger opp sitt utstyr før sommeren. Dette er ren eksport av datakraft, noe som kommer til å bli en gigantindustri i fremtiden. Og jeg er veldig sikker på at dette bli en suksess.  Og fordelen er at vi brukes egenkapital. Jeg har finansiering i systemet vårt som innebærer at vi ikke vil få problemer selv om det skulle ta noe mer tid, sier han.

Les også:  

Trumps dramatiske skifte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er de nye norske sedlene