Statlige Petoro, som har ansvar for å ivareta statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk sokkel, leverer 113 milliarder kroner i kontantstrøm til staten i første kvartal 2022. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Kontantstrømmen fra første kvartal 2022 er hele 87 milliarder kroner høyere en samme periode i fjor. Økningen skyldes i hovedsak vesentlig høyere inntekter som følge av økte olje- og gasspriser, skriver selskapet.

– Resultatet er et produkt av mange års hardt arbeid, men også den vanskelige posisjonen Europa er i på grunn av krigen i Ukraina, sier administrerende direktør i Petoro Kristin Kragseth.

Økte tillatelser

– Krigen i Ukraina har tydelig satt sikkerhetspolitikk og forsyningssikkerhet på dagsordenen. Hvor energien produseres er viktig, og vi ser nå helt klart hvor stor betydning Norge har som en trygg og pålitelig leverandør av energi til Europa, sier Kragseth.

Petoro viser også til at de økte tillatelsene knyttet til gassproduksjon på Troll, Oseberg og Heidrun, vil medføre høyere gasseksport gjennom sommeren. Regjeringen valgte i midten av mars å gi ekstra tillatelser for gassproduksjon, etter at krigen i Ukraina satte enormt press på gassmarkedet.

– De økte produksjonstillatelsene vil medføre at den samlede gasseksportkapasiteten kan utnyttes maksimalt også gjennom sommeren da eksporten normalt er lavere, sier Kragseth og legger til:

– Eksportkapasiteten vil også styrkes når flytende gass (lng) fra Snøhvitfeltet igjen kan skipes til markedene via Melkøya, som skal starte opp igjen 17. mai etter brannen i september 2020.

DN har tidligere skrevet at brannen på Melkøya kan ha kostet 20 milliarder kroner.

Bærekraft på agendaen

For første gang leverer også Petoro en bærekraftsrapport. Der kommer det frem at selskapet har satt som mål å kutte CO2-utslippet fra dets produksjon med 55 prosent innen 2030.

– Vi kommer til å gjøre betydelige investeringer fremover i utslippsreduserende tiltak, som med økt kostnad knyttet til CO2-utslipp vil bli lønnsomme og viktige investeringer for å styrke konkurransekraften til SDØE-porteføljen, sier Kragseth.

– Utvikling av havvind i Norge er en stor industriell mulighet for oss som energinasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.