Det var torsdag 16. desember at daværende Petronor-sjef Knut Søvold (57) og hans kompanjong Gerhard Ludvigsen (62) ble sendt på full isolasjon i en uke, varetektsfengslet frem til 23. desember.

Begge fikk fullstendig brev- og besøksforbud i fengselet.

Nå er det klart at de to slipper å feire jul på fengselscellen. De to slapp ut fra fengselet onsdag. Det bekrefter forsvarerne.

– Jeg kan bekrefte at Gerhard Ludvigsen tidligere i dag ble løslatt av Økokrim, én dag før fengslingsfristens utløp. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Ludvigsens advokat Halvard Helle.

– Jeg kan bekrefte at det også gjelder Søvold, skriver Søvolds advokat Marie Nesvik.

Hverken Ludvigsen eller Søvold erkjenner straffskyld i saken. Søvold er gjennom selskapet Nor Energy as en av de største aksjonærene i Petronor. Søvold eier halvparten av Nor Energy, mens hans partner Gerhard Ludvigsen eier den andre halvdelen gjennom sitt selskap. Ludvigsen er også tidligere styremedlem i Petronor.

– Jeg stiller meg uforstående til siktelsen, og erkjenner ikke straffskyld, sa Søvold til DN før fengslingsmøtet torsdag.

«Har sikret mye materiale»

Økokrims førstestatsadvokat Marianne Djupesland sier dette om løslatelsen onsdag kveld:

– De aktuelle personene er løslatt i kveld, innenfor den varetektstiden som ble begjært av Økokrim. Vi har gjennomført de etterforskningsskrittene vi hadde planlagt å gjøre i varetektstiden.

Hun sier Økokrim nå vil gjennomgå informasjonen som er innhentet, og analysere den.

– Vi har sikret mye datalagret materiale og gjennomført en rekke vitneavhør.

Var det viktig å avhøre de siktede uten at de fikk muligheten til å påvirke hverandres forklaring?

– Ja, det var bevisforspillelse som var begrunnelsen for at man ønsket varetektsfengsling. Det gjaldt både mellom de som er pågrepet, men også i forhold til samhandling med andre personer.

Djupesland sier etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase, og at Økokrim derfor ikke kan gi flere detaljer om saken. Samtidig bekrefter hun at Økokrim ikke er de eneste som ser på saken:

– Jeg kan bekrefte at vi samarbeider med andre lands politimyndigheter, men ønsker ikke å si noe om hvilke lands myndigheter eller hvor mange land, sier hun.

Razzia

Etterforskningen av de to pågår fortsatt. De to er siktet for grov korrupsjon.

Etterforskningen ble først kjent onsdag forrige uke, da Økokrim foretak en razzia i lokalene til det børsnoterte oljeselskapet Petronor i ambassadestrøket på Skarpsno i Oslo.

Deres selskap Petronor har ikke status som siktet i saken, opplyste Økokrim forrige uke. Samtidig opplyste Økokrim at etterforskningen gjaldt mistanke om korrupsjon i ett eller flere afrikanske land.

Petronor har særlig virksomhet offshore utenfor kysten av Vest-Afrika, i Republikken Kongo (Brazzaville), Gambia, Guinea Bissau, Nigeria og Senegal.

Petronor-aksjen, som er notert på Oslo Børs, stupte først 12 prosent etter at razziaen mot selskapet ble kjent. I dagene som fulgte falt selskapet ytterligere, og aksjekursen ligger nå 20 prosent lavere enn før razziaen og siktelsene mot Søvold og Ludvigsen. Søvold er nå permittert fra sin stilling som sjef for Petronor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.