Som varslet i forkant ble kranene fra Russland til Polen og Bulgaria stengt onsdag morgen. Begrunnelsen til den russiske energigiganten Gazprom er at de to landene har nektet å betale for gassen i rubler.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen mener gass-stansen er et russisk forsøk på utpressing.

– Gazproms kunngjøring er nok et forsøk fra Russland på å utpresse oss med gass. Vi er forberedt på dette scenarioet, skriver von der Leyen i en twitter-melding.

EU kartlegger nå en koordinert respons, ifølge Europakommisjonens leder. Hun forsikrer landene som er berørt, om at unionen står samlet. Timer etter Leyens twitter-melding anklager også Bulgaria Russland for utpressing.

Onsdag ettermiddag melder Bloomberg at Tyskland er i møte med EU om gassforsyning. Tyske myndigheter sier de overvåker situasjonen nøye, og at regjeringen er i tett kontakt med energiselskaper og leverandører.

– Gassen flyter stabilt på dette tidspunktet. Vi er imidlertid bekymret for at det har vært stans i forsyningen til europeiske partnere, sier en talsperson for det tyske næringsdepartementet.

Siden gass-stansen ble varslet tirsdag har gassprisene fått et løft. Prisene på det europeiske markedet hadde onsdag morgen steget 24 prosent, ifølge Bloomberg.

– Uvennlige land

Tross krigen i Ukraina, Vestens sanksjoner og våpenleveranser til ukrainske styrker har Russlands salg av gass til EU inntil nå gått omtrent som normalt.

Men Vladimir Putin har siden slutten av mars krevd at «uvennlige land» må betale for gassen i rubler.

Russland har lenge vært den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass – men har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer.

Onsdag opplyser selskapet Vår Energi til Reuters at de leverer så mye gass de klarer til det europeiske fastlandet.

Hvis Polen og Bulgaria går med på å betale i rubler, vil leveransene bli gjenopptatt, ifølge Gazprom. Samtidig advares landene mot å forsøke å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder.

Da vil leveransene bli redusert med en tilsvarende mengde, ifølge selskapet.

– Godt forberedt

Som følge av krigen i Ukraina har EU-landene tatt grep for raskt å bli mindre avhengige av russisk gass.

Parallelt med forsøkene på å kutte kjøp av russisk gass, har det vært bekymring for at russerne skal stenge kranene fullstendig. I forkant av Russlands invasjon fikk EU hjelp fra USA til å finne alternative gassleverandører.

Myndighetene i Polen mener de er godt forberedt på den russiske gass-stansen som nå er blitt en realitet.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikret Polens klimaminister Anna Moskwa tirsdag.

Polen er blitt et viktig transittland for vestlige våpenleveranser til Ukraina. Bulgaria har støttet sanksjonene mot Russland, men vegret seg mot å sende våpen til Ukraina.

Flere i vente?

Om Russland også vil kutte leveransene til de andre EU-landene som nekter å betale i rubler, er ikke kjent. I så fall kan det komme nye, kraftige prishopp.

Så langt er det bare Ungarn som har gått med på å betale for gassen med russisk valuta, ifølge nyhetsbyrået AP.

Putins rubel-krav er trolig et forsøk på å styrke den russiske valutaen. Den svekket seg kraftig da Russland invaderte Ukraina og Vesten innførte omfattende sanksjoner. Deretter gikk rubelkursen opp igjen.

Stansen av gassleveransene til Polen og Bulgaria fikk umiddelbar effekt i markedene. Tirsdag steg de norske fremtidige strømprisene, og onsdag formiddag steg børsen i Moskva. Også på olje- og gassdominerte Oslo Børs var det oppgang.

Skulle Russland stanse alt salg av gass til EU, kan EU-landene få betydelige utfordringer, selv om de er forberedt på et slikt scenario. Samtidig vil Russland miste store inntekter.

Nytt rør til Norge

Inntil nå har Russland dekket rundt 45 prosent av gassforbruket i Polen.

Men landets gasslagre er fylt opp til 76 prosent av full kapasitet. Dessuten synker gassforbruket når det går mot sommer og det blir mindre behov for oppvarming.

Polske myndigheter mener derfor at de inntil videre skal klare seg greit. En ny rørledning mellom Polen og Norge skal etter planen åpne i løpet av året.

– Innen slutten av året vil det kunne gi betydelig gass til Polen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et møte med sin polske kollega Mateusz Morawiecki i begynnelsen av mars.

Bulgaria har fått hele 90 prosent av gassen landet trenger, fra Russland. Myndighetene i landet sier de jobber med å prøve å finne alternative leverandører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.