Russlands president Vladimir Putin advarer mot å innføre makspriser, og sier han vil stanse leveranser av olje og gass til alle land som begrenser prisene.

– Å begrense prisene, slik noen vestlige land vurderer, vil være en utrolig dum avgjørelse, sa Putin da han talte under Eastern Economic Forum i havnebyen Vladivostok i Russland onsdag.

Videre truet presidenten med totalstans i russiske leveranser til alle land som innfører noen form for makspriser på import av russisk brensel.

– Vi vil ikke levere noe i det hele tatt hvis det er i strid med våre interesser, i dette tilfellet våre økonomiske interesser, sa han, og la til:

– Det betyr ingen gass, ingen olje, ikke noe kull, ingen fyringsolje, ingenting.

«Dumhet»

Putin sier også onsdag at Russland vil gjenoppta gassforsendelser gjennom Nord Stream 1 hvis en turbin returneres, ifølge Reuters.

Videre sier han at Nord Stream 1 i praksis er stengt ned, ettersom den siste operasjonelle turbinen er i ustand og at turbiner i fremtiden burde sendes direkte til Russland.

– Hvis det blir nødvendig kan vi starte Nord Stream 2, sier han.

Ellers sier Putin at Russland ikke har noen problemer med å selge sine energiressurser, og at alle nøkkelparametere for salg av gass via Mongolia til Kina er på plass.

Mandag skrev avisen Financial Times at Europakommisjonen i et dokument skisserer en plan om å innføre makspris på gass importert fra Russland i et forsøk på å dempe energikrisen. Samt et mer dynamisk pristak som vil variere fra land til land avhengig av energimiksen.

Den russiske presidenten sier onsdag ifølge Bloomberg at et pristak på russisk olje og gass er «enda en dumhet». Videre mener han det er tull å anklage Russland for å bruke gass som våpen.

Mener korn går til EU til fordel for fattige land

I den samme talen hevdet Putin også at brorparten av korneksporten fra Ukraina etter at blokaden av landets havner delvis er hevet, går til EU i stedet for til lavinntektsland.

– Nesten alt kornet sendes til EU-land, ikke til de fattigste utviklingslandene. Dette vil bare føre til at verdens matproblemer øker, sier presidenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.