Den russiske energigiganten Gazprom sier tirsdag at det vil stanse gasseksporten til Danmark allerede onsdag, etter at danskene ikke har gått med på å betale for gassen i rubler.

– Ørsted vil ikke gå med på å betale for den russiske gassen i rubler. En stans i russisk gassforsyning er et scenario vi har vært forberedt på, sier administrerende direktør Mads Nipper i en uttalelse tirsdag.

Tidligere har Gazprom stanset leveransene av gass til Finland, Polen, Nederland og Bulgaria, med samme begrunnelse.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier hun støtter Ørsteds beslutning. Selskapet mener det vil være mulig å erstatte den russiske gassen med gasskjøp fra andre leverandører.

«Siden det ikke er noen direkte gassrørledning fra Russland til Danmark, vil russerne ikke være i stand til å direkte kutte gassforsyningene, og det vil dermed være mulig for Danmark å importere gass fra andre leverandører. Men det betyr samtidig at Danmark må importere gass i større grad fra det europeiske markedet», skriver selskapet i en pressemelding tirsdag.

Danmark dekker 18 prosent av det årlige energiforbruket med naturgass, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tre fjerdedeler av gassen ble i 2019 produsert i Danmark. En betydelig del av det som ble importert, kom fra Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.