– Jeg forstår at strømavtalen vi ble tilbudt for noen måneder siden med en fastpris på nær 60 øre per kilowattime i dag fremstår som svært gunstig. Men tilbudet var en tiårig avtale. Hadde vi takket ja til den, ville den garantert tatt livet av hele bedriften.

Det sier Jan Enno Bicker, toppsjefen i Rec Solar, etter at han mandag morgen møtte næringsminister Jan Christian Vestre i Kristiansand i kjølvannet av at bedriften sist fredag varslet permittering av samtlige rundt 250 ansatte i Kristiansand og Porsgrunn, på grunn av de høye strømprisene.

Rec Solar produserer silisiumblokker som siden skjæres til syltynne wafere til bruk i solcellepaneler.

Strømprisen en tidel i Kina

Bicker fikk ingen løfter om strømhjelp fra næringsministeren mandag. Dermed stenger bedriften ned virksomheten med virkning fra 3. september.

– Vi konkurrerer med kinesiske selskaper som har en strømpris på 40 øre per kilowattime. Akkurat nå betaler altså vi mer enn det tidobbelte i spotmarkedet. Hadde tilbudet fra Agder Energi på 60 øre vært for ett år, ville jeg takket ja umiddelbart. Men ti år er umulig. Ingen tegner en tiårs strømavtale når markedsprisene er på rekordnivåer, sier Bicker.

– Dere er mandag oppfordret av næringsministeren til å ta opp igjen dialogen med kraftselskapene med sikte på å komme til enighet om en kontrakt?

– Ja, og den utfordringen skal vi selvfølgelig ta, sier han.

– Den tar vi også, repliserer konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi.

– Rec Solar sier de gjerne tar den avtalen på 60 øre om de får en ettårskontrakt?

– Det er jo noe vi må vurdere opp mot markeder der fremtidsprisen utover neste år ligger på tre-fire kroner. Jeg mener både vi og industrien er best tjent med langsiktige avtaler.

Ingen løfter

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) besøker solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand mandag.
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) besøker solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand mandag. (Foto: Tor Erik Schrøder/NTB)

Næringsminister Jan Christian Vestre kom ikke med noen signaler om hva den varslede strømstøtteordningen for næringslivet vil inneholde. Han kunne heller ikke love Rec Solar-ledelsen at ordningen vil treffe dem.

– Det beste ville selvfølgelig være dersom Rec Solar ble enige med en kraftprodusent om en avtale. Og jeg vil oppfordre kraftselskapene til å tilby så gunstige fastpriskontrakter de bare kan, sier han til DN.

– Alle er jo enige om at etterspørselen etter det Rec Solar produserer kommer til å eksplodere, men en regjerings fordømte ansvar er å styre best mulig. Hvis vi øker pengebruken, vil det bety økt inflasjon og sterkere kronekurs, noe som vil gå ut over alle.

Kommunikasjonsdirektør Agnieszka Schulze for Rec Solar globalt opplyser i en epost til DN at Rec-ledelsen håper den midlertidige produksjonsstansen i Norge skal bli så kort som mulig inntil strømprisene stabiliserer seg på mer bærekraftige nivåer.

Hun peker på at Rec Solar Norge siden 2020 har jobbet med å utvikle en produksjonsprosess som drastisk reduserer karbonavtrykket, noe som har medført behov for betydelig omlegging av fabrikken i Kristiansand og behov for mindre kraft i perioden som gjorde at langtidskontraktene ble terminert. Mens omleggingen er i rute og markedsprisene for silisumprodukter er attraktive, har imidlertid strømprisene skutt i været og gjort det mindre attraktivt å inngå nye langtidskontrakter nå, viser hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.