Saken oppdateres.

– I lys av Ukraina-situasjonen har styret i Norsk olje og gass vedtatt å suspendere de russiske selskapene RN Nordic og Lukoil. For øvrig har Lukoil i dag sagt opp medlemskapet sitt i Norsk olje og gass, sier styreleder Monica Th. Bjørkmann i Norsk olje og gass, som er en arbeidsgiver- og interesseorganisasjon for selskaper som driver på norsk sokkel.

RN Nordic er det norske datterselskapet til Rosneft, det store oljeselskapet som er eid 40 prosent av den russiske staten og som er ledet av Igor Setsjin, en tidligere toppolitiker som også er en av president Vladimir Putins aller nærmeste. Lukoil er privateid.

Begge selskapene kom inn på norsk sokkel i 2012, samtidig som norske Equinor, da Statoil, inngikk et strategisk samarbeid med Rosneft om aktivitet i Russland.

Natt til mandag kunngjorde Equinor at det trekker seg helt ut av Russland, etter landets angrep på Ukraina i forrige uke.

Dagens Næringsliv har forsøkt å nå daglig leder for datterselskapene til Rosneft og Lukoil tirsdag, men ikke fått svar.

Har fått 1,5 mrd. kroner av staten

Mandag skrev DN at de to selskapene siden 2012 hadde gått med et samlet underskudd før skatt på 2,4 milliarder kroner, etter investeringer i leteaktivitet på norsk sokkel. For Rosneft er det bare blitt én lisens og én letebrønn, med Lukoil har vært involvert i tre.

Den norsk stat har gjennom leterefusjonsordningen dekket 1,5 milliarder kroner av disse tapene.

Flere partier på Stortinget har krevd at norske myndigheter vurderer de russiske selskapenes tilstedeværelse på norsk sokkel etter Russlands krigshandlinger og de massive sanksjonene landet er møtt med fra vestlige land.

Et annet selskap på norsk sokkel med adskillig mer betydelig virksomhet, Wintershall Dea, har investeringsselskapet til den russiske oligarken Mikhail Fridman som nest største eier. Fridman ble denne uken plassert på EUs sanksjonsliste.

DN har sendt Olje- og energidepartementet spørsmål om både Rosneft, Lukoil og Wintershall Dea mandag, men foreløpig ikke fått noe svar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.