Det statlige russiske energiselskapet Gazprom har besluttet å redusere eksporten av gass gjennom den tysk-russiske gassrørledningen Nord Stream til 20 prosent av kapasiteten, ifølge Bloomberg.

Det tilsvarer daglige leveranser på 33 millioner kubikkmeter av en kapasitet på 160 millioner, og endringen vil ta effekt fra onsdag.

Fremtidsindeksene for europeisk gass svarte med å stige ti prosent på nyheten, til 176 euro/MWH.

Selskapet begrunner reduksjonen med at nok en turbin for rørledningen skal bli tatt ut for vedlikehold.

Nord Stream-leveransene var allerede redusert til 40 prosent av kapasiteten siden midten av juni, da en annen turbin ble tatt ut med samme begrunnelse.

Fortsatt stor gassleverandør

Til tross for straffetiltakene etter Russlands invasjon av Ukraina, er landet fortsatt en betydelig energileverandør til EU-landene.

I løpet av de første 100 dagene av Ukraina-krigen tjente Russland 93 milliarder euro på eksport av fossilt brensel, hvor det meste av det gikk til EU, ifølge tall fra det finske forskningssenteret CREA.

Russland står for rundt 40 prosent av det totale gasskonsumet i Europa, og europeiske land er derfor sterkt avhengig av russisk tilførsel av gass for å holde samfunnene i gang.

Det har de siste månedene vært en intens krangel mellom europeiske og russiske myndigheter, etter at russerne krevde å få betalt for gassen i rubler – landets egen valuta.

En rekke europeiske land gikk ikke med på dette, og Russland svarte med å stoppe leveransene av gass til disse landene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.