Natos generalsekretær Jens Stoltenberg går hardt ut mot Russland fredag morgen etter en samtale med sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol.

– Vi diskuterte Russlands kyniske manipulering av energimarkedene, skriver Stoltenberg på sin Twitter-konto like etter møtet.

Samtalene kommer i etterkant av at Russland har redusert spot-leveranser av gass til det europeiske kontinentet de siste månedene.

Ifølge Birol er fallet i Russisk gassforsyning tett knyttet opp mot «den pågående geopolitiske spenningen i Ukraina», sa ham i et intervju med Financial Times tidligere denne uken.

– Vi mener det er sterke elementer av stramhet i det europeiske gassmarkedet på grunn av Russlands oppførsel, sa Birol.

– Russland kan øke leveransene til Europa med minst en tredjedel – det er vårt hovedbudskap.

Ukraina er et viktig geopolitisk område for både Russland og Europa. Totalt fire gassrørledninger strekker seg gjennom landet, og står for over 26 prosent av den totale russiske gassforsyningen til EU.

Samtidig står Russland for rundt 40 prosent av det totale gasskonsumet i Europa, og europeiske land er derfor sterkt avhengig av russisk tilførsel av gass for å holde samfunnene i gang. Flere europeiske politikere har i lengre tid kritisert Russland for å ikke tilføre større volumer til kontinentet, der prisene har løpt løpsk i høst og i vinter på grunn av høy etterspørsel.

Geopolitisk spenning

Bakteppet for den reduserte gassleveransen til Europa mener IEA er den pågående geopolitiske spenningen mellom Russland og Ukraina.

Ifølge vestlige etterretningstjenester har Russland rundt 100.000 tropper nær den ukrainske grensen, og representanter fra Det hvite hus har uttalt at risikoen for en invasjon av Ukraina er betydelig.

Russland sier på sin side at det ikke har noen militære invasjonsplaner.

Denne uken har det pågått intense diplomatiske forhandlinger mellom USA og Russland i den europeiske storbyen Genève. Det ser derimot ikke ut til at det blir noen diplomatiske løsninger med det første.

Torsdag sa viseutenriksminister i Russland, Sergej Rjabkov, at Moskva ikke så noen grunn til å holde ytterligere samtaler med Vesten.

Omfattende Cyberangrep

Ukrainske myndigheter opplyste at det natt til fredag skjedde et omfattende cyberangrep mot regjeringens interne datasystemer. Det har så langt ikke kommet informasjon om at persondata er på avveie.

Det er for øyeblikket uklart hvem som står bak angrepet.

Angrepet omfattet regjeringens datasystemer, deriblant beredskapsdepartementet og kunnskapsdepartementets nettsider. I tillegg var nettsiden til utenriksdepartementet nede i en periode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.