G7-medlemmene – Frankrike, Tyskland, Canada, Italia, Japan, Storbritannia og USA, skal ifølge en fersk uttalelse, fase ut importen av russisk olje, og vil sørge for at det gjøres på en ryddig måte, som gir verden tid til å sikre alternative forsyninger.

Vestlige land har så langt samordnet sine kunngjøringer om sanksjoner mot Russland, men har ikke vært like koordinert når det gjelder russisk olje og gass.

Partner og analytiker Nadia M. Wiggen i Pareto forteller at markedet i stadig større grad priser inn den vestlige utfasingen av russisk olje. Det som derimot er spesielt med G7-landenes kunngjøring er hvilke land som nå tar et mye tydeligere standpunkt: Japan, Italia og Tyskland.

– Det er viktig og viser en stor holdningsendring. Japan har historisk sett vært avhengig av russisk kull, gass og olje. Japan stiller seg mer støttende nå, men sier at «det ville ta tid» ettersom det er utfordrende for dem, sier hun til DN.

Wiggen opplyser at Pareto tror på en oljepris på over 120 dollar fatet i sommer. Det skyldes først og fremst de sterke marginene for diesel og bensin, som viser at råoljeprisene fortsatt kan stige uten å skade sluttbrukernes etterspørsel. Diesel er spesielt stramt ettersom eksporten fra Russland har falt, noe som øker fraktratene for produkttankskip.

– Dysfunksjonelt marked

På lengre sikt vil de vestlige tiltakene og sanksjonene mot Russland, som den nyeste G7-uttalelsen, muligens føre til store vanskeligheter for russisk produksjon. Etter hvert som vestlige produksjons- og boreselskaper trekker seg ut, vil for eksempel nye steder som Arktis ikke utvikles, andre steder vil ikke utvikles optimalt og midler til vedlikehold av felt kan tørke ut, forklarer Wiggen.

Det kan få den russiske oljeproduksjonen til å falle med som mye som ti prosent hvert år om fem til ti år.

– Nylig bestemte USA og Storbritannia seg for å forby konsulent- og revisjonsselskaper å operere i Russland. Det viser hvor sterk forpliktelsen om å koble fra bånd til Russland er. Samtidig har de store vestlige oljeselskapene i Russland trukket seg ut, som betyr at Russland har mistet verdifull drillkompetanse, sier Wiggen.

Hun legger også til at Russland de siste 15 årene har vært et attraktivt, voksende energimarked å investere i. Men nå vil også oljetradere som Vitol slutte å håndtere russisk olje mot slutten av 2022.

– Russland blir stadig et mer dysfunksjonelt marked, sier Wiggen.

Zelenskyj på møtet

G7 holdt sitt tredje møte for året søndag via videokonferanse, der Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok. I en kunngjøring etter møtet uttaler gruppen at Putin bringer skam over Russland. Valget av dato er høyst symbolsk: Europeere minnes slutten på annen verdenskrig i Europa 8. mai.

Søndagens møte kom dagen før militærparaden 9. mai i Russland, som markerte Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland.

Washington kunngjorde også en ny runde med sanksjoner mot Russland søndag, med søkelyset på to hovedområder: tv-kanaler som beskyldes for å spre propaganda og russiske selskaper og velstående enkeltpersoners tilgang til amerikanske regnskaps- og konsulenttjenester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.