Yusufov, som er grunnlegger av investeringsfondet Fund Energy, har kjent Tillerson i flere år mens han var konsernsjef i ExxonMobil, verdens største børsnoterte oljeselskap.

Ny runde med forhandlinger

Den tidligere russiske oljeministeren mener at utnevnelsen av Tillerson som amerikansk utenriksminister åpner opp for en ny runde med bilaterale energisamtaler mellom USA og Russland, og ser mulighet for en gjenoppliving av energitoppmøtene som ble arrangert mellom landene i 2002 og 2003.

– Fremtiden til de amerikanske sanksjonene mot Russland avhenger av den generelle linjen som den nye administrasjonen velger å legge seg på. På én side vil den føle på innflytelsen til de store olje- og gasselskapene. På annen side er de kjente politiske betraktningene, sier Yusufov i et intervju med TDN Finans.

Men den tidligere oljeministeren er optimistisk.

– Jeg kjenner Tillerson som en mann som alltid har gjort alt for å promotere selskapets interesse. Og nå som selskapet hans er USA, er det svært gode forutsetninger for å vise at Trump-administrasjonen er klar til å implementere «America first»-prinsippet, fortsetter han.

Igor Yusufov var Russlands oljeminister i perioden 2001-2004. Etter dette jobbet han som toppdiplomat. Fra 2003 til 2013 satt han i styret til Gazprom, og startet investeringsfondet Fund Energy i 2011. Fondet samarbeider med blant andre den amerikanske oljeservicekjempen Halliburton.

Håper på investeringer 

Yusufov ser altså muligheter for at amerikanske selskaper igjen vil kunne investere i den russiske energisektoren i løpet av overskuelig fremtid, men understreker samtidig at Russland absolutt kunne tenke seg at Europa, og særlig Norge, gjør det samme.

– Hvis statusen på sanksjonene endres, vil Russland utvilsomt invitere selskaper som BP, Eni, Shell, Statoil og Total til å samarbeide, spesielt offshore. Norske selskaper vil trolig også få en slags prioritet som følge av E&P-erfaring i nord, sier han, og sier at samarbeid i den såkalte gråsonen i Barentshavet utgjør en opplagt mulighet.

Yusufov bemerker ellers at han har tillit at Opec og de elleve oljelandene utenfor Opec som har vedtatt koordinerte produksjonskutt faktisk vil holde seg til kvotene, på tross av det i realiteten ikke eksisterer noen konkrete mekanismer for å forhindre at noen produserer mer enn de skal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du savnet skiføre i hovedstaden i vinter? Da er dette kanskje noe for deg.
Mens Oslos langrennsløpere fortviler over en elendig skisesong har randonee-utøverne i Wyller kost seg på ski siden november.
01:55
Publisert: