I en fersk analyse fra Rystad Energy har selskapet gått gjennom de 33 største børsnoterte skiferoljeprodusentene. Analysen er nedslående for investorene i selskapene.

– Skiferoljeprodusentene sliter med å samtidig tilfredsstille aksjeinvestorer og redusere gjelden. Selv om gjelden ble redusert kraftig i fjor, er fri kontantstrøm i 2019 knapt nok til å dekke selskapenes forpliktelser. Det gjør fremtidige utbyttebetalinger usikre, heter det i analysen fra Alisa Lukash. Hun er senioranalytiker i Rystad Energy.

Analysen er gjort med utgangspunkt i en WTI-oljepris på 50 dollar. WTI er referanseoljen for skiferoljeprodusenter. Fjoråret var det første året på lenge de amerikanske skiferoljeprodusentene nedbetalte gjelden.

Enorm gjeld forfaller

Amerikanske skiferoljeprodusenter har de siste årene økt produksjonen kraftig. USA er nå verdens største oljeprodusent. Den kraftige veksten i produksjonen er finansiert gjennom enorme låneopptak.

Til sammen har de 33 selskapene som Rystad Energy har analysert en samlet gjeld på rundt 130 milliarder dollar. Gjeldsprofilen viser at halvparten av gjelden forfaller i løpet av de neste syv årene.

Det betyr at gjeld for rundt 65 milliarder dollar 560 milliarder kroner forfaller i løpet av de neste syv årene. Den svake inntjeningen gjør at Lukash og Rystad Energy tror at utbyttene vil bli kuttet med rundt fire milliarder dollar, vel 34 milliarder kroner, i inneværende år.

Equinor er et av de store internasjonale selskapene som har slitt med å tjene penger på amerikansk skiferolje. Selskapet har tatt nedskrivninger på over 50 milliarder kroner på den amerikanske skiferoljefeltene. Verst er feltet Eagle Ford i Texas der Equinor har slitt med å få opp produksjonen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter 54 år kunne Karl Lagerfeld fremdeles gjenskape i detalj hva han hadde på seg første dag
Se motehusets hyllest til moteikonet.
01:41
Publisert: