USA opplever en oljeboom fordi skiferolje blir pumpet opp raskere og billigere. Det er godt nytt også for norske Statoil.

Drøyt to timers kjøretur utenfor oljehovedstaden Houston i Texas ligger oljefeltet Eagle Ford. Her kan flere av brønnene være lønnsomme selv om oljeprisen skulle falle mot 30 dollar fatet. I dag er oljeprisen over det dobbelte.

Også Statoil kan regne med ekstra milliardinntekter etter enorme tap i USA for noen år tilbake. Tapene er stort sett knyttet til feltet Eagle Ford, der også oljegiganten ConocoPhillips har virksomhet.

Ute på boredekket på én av ConocoPhillips’ rigger ved småbyen Kenedy står to unge arbeidere med møkkete hjelmer og oljeflekker i ansiktet.

– I love it, roper riggarbeider Blaze Brazil (20).

Han og kollega Nathan Holub (22) har ansvaret for å montere rørene ned i fjellet.

De har 12-timers vakter, jobber to uker i strekk og har to uker fri.

– Det er en fysisk krevende jobb, men det blir lettere når vi har boret noen brønner. Dette er femte brønnen vi jobber på i år, sier Holub.

På hver vakt går borestrengen 300–500 meter lenger ned i fjellet. Brønnen skal gå fire kilometer ned og så fem kilometer horisontalt. Inn i rørene pumpes sand og vann under enormt trykk – kalt fracking – for å sprenge opp tette bergarter. Tilbake siver oljen.

Statoil slår tilbake

For snart fire år siden stupte oljeprisen fordi andre land ville ramme nettopp skiferoljemarkedet i USA. Den gang var det umulig å tjene penger på skiferolje da oljeprisen falt under 50 dollar fatet. Aktørene her har slått hardt tilbake.

Kostnadene har stupt, og brønnene kan klargjøres for produksjon mye raskere. Det siste året har ConocoPhillips og andre oljeselskaper skrudd opp anslagene kraftig for hvor mye olje som kan utvinnes fra skiferolje. Det kan gjøre USA selvforsynt i flere tiår.

Statoil begynte å kjøpe andeler innen skiferolje for ti år siden og ble tvunget til å ta svimlende 80 milliarder kroner i tapsavsetninger i USA etter oljeprisfallet for fire år siden. I februar i år kom nyheten om at 12,5 milliarder kroner av de tidligere tapene kan tilbakeføres. Dermed er tapet redusert til vel 67 milliarder kroner.

Årsaken til milliardnedskrivningene på land er delvis at Statoil kjøpte på topp og at produksjonen fra Eagle Ford ikke har svart til forventningene.

Statoil har tidligere sagt at lønnsomhetsnivået i Eagle Ford ligger på rundt 70 dollar fatet. Bare over det nivået kunne selskapet tjene penger.

– Nye brønner i Eagle Ford har lavere lønnsomhetsnivå, og vi ser potensialet for å redusere nivået for feltet som helhet, sier Statoils informasjonssjef Erik Haaland.

Statoil venter nå å tjene penger i USA om oljeprisen er over 50 dollar fatet i 2019.

På kapitalmarkedsdagen i februar ble det kjent at Statoil har nådd en milepæl på land i USA:

– Vi har økt utnyttelsesgraden med en tredjedel. Nå ligger den rundt ti prosent, sa USA-sjef Torgrim Reitan.

Millionlønn

I Eagle Ford finner ConocoPhillips skiferolje til en kostnad ned mot 30 dollar fatet.

– For ti år siden fikk vi ut to prosent av ressursene under bakken, mens 98 prosent ble igjen. Nå tar vi ut over syv prosent av ressursene, sier Mark Hildebrand, som leder arbeidet på flere av riggene i området.

I Eagle Ford har amerikanske ConocoPhillips boret over 1000 brønnen siste ti år. Mark Hildebrand leder arbeidet ved flere av brønnene, der «fracking» brukes for å presse olje ut av fjellet i bakken.
I Eagle Ford har amerikanske ConocoPhillips boret over 1000 brønnen siste ti år. Mark Hildebrand leder arbeidet ved flere av brønnene, der «fracking» brukes for å presse olje ut av fjellet i bakken. (Foto: Per Thrana)

– Før boret vi en ny brønn på 30 dager. Nå bruker vi 12 dager, sier han.

ConocoPhillips er hverken kjent for å åpne feltene først eller betale arbeiderne best.

– Vi er ikke nødvendigvis raskest, for det er andre selskaper som presser utstyret og arbeiderne enda hardere. Da kan mye gå feil, og det kan bli dyrt. Det viktigste for oss er å ta vare på dem som jobber her. Derfor kommer folk til oss, sier Hildebrand.

Tidlig i karrieren kan unge arbeidere tjene opp mot 85.000 dollar, 670.000 kroner, årlig i selskapet, og lønnen stiger for hvert år. Konkurrentene betaler enda mer, opp mot millionen for unge arbeidere.

22 år gamle Nathan Holub (foran) og Blaze Brazil (20) kan tjene 670.000 kroner i året tidlig i karrieren på boredekket. Andre aktører i Eagle Ford betaler millionlønn for å få nok folk.
22 år gamle Nathan Holub (foran) og Blaze Brazil (20) kan tjene 670.000 kroner i året tidlig i karrieren på boredekket. Andre aktører i Eagle Ford betaler millionlønn for å få nok folk. (Foto: Per Thrana)

Blaze Brazil og Nathan Holub kan håndtere mye stål og store krefter i over 40 graders varme om sommeren. Om de to lykkes, kan de fort stige i gradene.

– Jeg håper å gjøre dette til en karriere og få lede mitt eget team, sier Brazil.

«Nesten umettelig»

Leder Jon M. Duesund for konsulentavdelingen til norske Rystad Energy i Houston sa nylig at kostnadene for å utvinne skiferoljen nesten er halvert på fem år – fra 77 til 41 dollar per fat WTI-olje i snitt.

– Det har vært fascinerende å se hvordan aktørene innen skiferolje startet tidlig med å få ned kostnadene og klarte å redusere boreperioden kraftig, sier Duesund.

Leder Jon Marsh Duesund hos Rystad Energy i Houston tror veksten innen skiferolje i USA kan overraske igjen dette året, men er mer tvilende til utsiktene for neste år.
Leder Jon Marsh Duesund hos Rystad Energy i Houston tror veksten innen skiferolje i USA kan overraske igjen dette året, men er mer tvilende til utsiktene for neste år. (Foto: Per Thrana)

Det amerikanske energibyrået, EIA, har flere ganger oppjustert produksjonsanslag i 2017 og i år. Få trodde som Rystad Energy, at USA ville nærme seg Russlands samlede produksjon i løpet av 2018 og bli verdens største skiferoljeprodusent.

– Jeg tror at man fortsatt har tendens til å undervurdere veksten innen skiferolje, og etterspørselen virker nesten umettelig, sier Duesund.

Amerikanske EIA har sagt at de offisielle reservene av olje og gass er på 35–45 milliarder fat oljeekvivalenter. Selskapet ConocoPhillips mener ukonvensjonelle reserver – olje og gass fra skifer eller sand – er mer enn ti ganger så høye. I så fall kan det tilsvare like mye som alt det USA har produsert av olje og gass hittil.

Her borres det med en borerigg for å få tak i oljen på et av anleggene til ConocoPhillips ved oljefeltet Eagle Ford i Texas.
Her borres det med en borerigg for å få tak i oljen på et av anleggene til ConocoPhillips ved oljefeltet Eagle Ford i Texas. (Foto: Per Thrana)

Andre eksperter har ment at det største området, Permian-bassenget nordvest i Texas, alene kan inneholde over 1000 milliarder fat olje og gass, ifølge Forbes.

Flaskehals truer

Produksjonen har gjort et spesielt stort hopp det siste året, og det er ventet at veksten innen skiferolje blir nesten like stor i år.

– Det store spørsmålet er om det vil fortsette med samme vekst i 2019, eller om det vil falle litt tilbake, sier Duesund.

Gasstårn står tett på landsbygden like ved Kenedy, Texas, sør for storbyen San Antonio. ConocoPhillips sier det meste av gassen fra skifer kan tas vare på, men utviklingen går sakte.
Gasstårn står tett på landsbygden like ved Kenedy, Texas, sør for storbyen San Antonio. ConocoPhillips sier det meste av gassen fra skifer kan tas vare på, men utviklingen går sakte. (Foto: Per Thrana)

Han sier det har begynt å komme meldinger om «flaskehalser» i noen av leveransene, spesielt knyttet til lastebiler som frakter sand og annet utstyr.

– Samtidig har disse leverandørene historisk vist en evne til å bygge opp kapasitet rimelig raskt, dog med en del kostnadsinflasjon, sier han.

– Hva kan en slik flaskehals bety for oljeprisen?

– Vi forventer en liten økning i lønnsomhetsnivået for skiferolje. I tillegg er det treghet i ferdigstillelse av noen brønner, og det holder produksjonsveksten litt tilbake. Dette kan gi litt støtte til en høyere oljepris, sier Duesund.

Det kommer likevel på toppen av at produksjonen i USA sannsynligvis vil fortsette å stige de neste årene.

– Samlet tror vi økningen i produksjon fra USA vil trekke oljeprisen ned i 2019 og 2020.

Statoils bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup mener skiferolje blir mer miljøvennlig så snart gassen samles opp. Her fra Houston i mars i år.
Statoils bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup mener skiferolje blir mer miljøvennlig så snart gassen samles opp. Her fra Houston i mars i år. (Foto: Per Thrana)

Etter boringen starter den støyende og utskjelte fracking-prosessen. På under seks måneder er produksjonen av brønnen i gang. ConocoPhillips sier det meste av gassen blir samlet i rør, men overalt på prærien brenner det gass ved brønnene.

Statoils bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup var i Houston i forbindelse med oljekonferansen Ceraweek i mars og mener skiferolje har et ufortjent dårlig rykte.

– I et miljøperspektiv er skiferolje blant ressursene med lavest utslipp når man får god kontroll på utslippene fra fracking og fakling. Det handler blant annet om å fange gassen fra brønnene og få det inn i egne foredlingsanlegg. Og det problemet er snart løst, sier Sverdrup.(Vilkår)

Droner får flere og flere bruksområder, men denne droneturen går ikke helt etter planen
00:42
Publisert: