Det børsnoterte fornybarselskapet Saga Pure tapte 10,3 millioner kroner på driften i tredje kvartal, mot 3,5 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor, ifølge den ferske kvartalsrapporten onsdag morgen.

Men den viser ikke det hele bildet. Saga Pure er et rent investeringsselskap med investeringer i fornybar energi. Den underliggende verdiutviklingen kommer ikke til syne i regnskapet, ifølge selskapet.

Saga Pure, som er kontrollert av investor Øystein Stray Spetalen, har hatt en avkastning på egenkapitalen på 45,5 prosent i løpet av året justert for verdiutviklingen i Bergen Carbon Solutions. Med markedsverdien fra 9. november er avkastningen på 70 prosent.

– Selskapene i Saga Pures investeringsportefølje fortsetter den positive utviklingen, hvor spesielt Bergen Carbon Solutions har bidratt til en underliggende avkastning på egenkapitalen på over 45 prosent mot slutten av tredje kvartal, målt på markedsverdien. Vi vil fortsette å være høyst selektive i vår investeringstilnærming og tror den pågående, turbulente markedsutviklingen vil gi muligheter, sier administrerende direktør Bjørn Simonsen i Saga Pure i børsmeldingen.

Ifølge rapporten har Saga Pure utløst opsjoner i Bergen Carbon Solutions og økt eierskapet i selskapet til 28 prosent i løpet av kvartalet. Karbonteknologiselskapet falt kraftig i tredje kvartal, men hentet seg inn mot slutten. Siden starten av oktober har selskapet steget over 80 prosent på Oslo Børs, men i tredje kvartal totalt sett steg aksjen et par prosent.

Saga Pure skriver i rapporten at de tapte 1,2 millioner kroner på de finansielle investeringene i tredje kvartal. Så langt i år har selskapet hatt tjent 106 millioner kroner.

Saga Pure har også investert 9,6 millioner kroner i Heimdall Power og økt eierskapet til 18,3 prosent. Saga Pure har en markedsverdi på 1,5 milliarder kroner. Kontantbeholdingen ved utgangen av kvartalet var 704 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.