– Vi er ekstremt glade for å annonsere avtalen om kjøp av VNG Norge, sier Sam Laidlaw i pressemeldingen fra Neptune.

Neptune er et britisk oljeselskap finansiert av private equity-baserte investorer. Selskapet har på kort tid bygget seg opp til et selskap med en produksjon på 165.000 fat dagen. Til sammenligning har Equinor en produksjon på vel to millioner fat dagen.

VNG Norge har en portefølje på 42 lisenser, fem produserende felt og leteprospekter på norsk sokkel. Eiendelene inkluderer blant annet eierandeler i feltene Fenja og Njord. Netto produksjon var i 2017 4000 fat dagen, men dette er vente å øke kraftig fra 2022 da nye felt kommer i produksjon. Fenja er en subseautbygging som vil bli produsert tilknyttet Njord og vil komme i produksjon i 2021.

Det er ventet at en endelig avtale vil bli sluttført i løpet av fjerde kvartal.

Nytt kjøp for britene

Neptunes kjøp kommer etter at selskapet tidligere kjøpte seg inn på sokkelen gjennom kjøpet av Engies globale olje- og gassvirksomhet. Da la Neptune 30 milliarder kroner på bordet støttet av kinesiske og amerikanske investorer. Det er ikke kjent hvor mye Neptune har betalt for VNGs eiendeler.

– Norge er en veldig viktig del av den overordnede porteføljen. Virksomheten produserer gass og olje i seks land i praksis, men Norge er åpenbart det største enkeltlandet, og et der jeg har hatt en lang personlig involvering. Jeg tror det er mange muligheter her bare i å utvikle den eksisterende porteføljen, men også i å delta i lisensrunder, sa han til Dagens Næringsliv i februar.

I Norge har Neptune fra før eierandeler i feltene Gjøa, Cara, Gudrun, Njord, Bauge, Fram og Snøhvit.

Nå skal de to organisasjonen slås sammen.

– Jeg er glad for at VNG Norge kommer med et sterkt team som vi planlegger å integrere i vår eksisterende virksomhet, sier Laidlaw i pressemeldingen.

Oljeadel

Laidlaw-familien er bortimot for oljeadel å regne. Sam Laidlaws bestefar jobbet i Anglo Iranian Oil Company, og hans far var nestsjef i BP. Men karrierevalget var ikke gitt.

– Min fars råd var: Uansett hva du gjør, gå ikke inn i oljebransjen. Det var fordi han, som alle store oljeselskaper trodde, dette var på 70-tallet, at oljen ville gå tom. At det ikke var en karriere for en ung mann. Folkene da undervurderte virkningen av teknologi. De forsto ikke hva teknologien kunne gjøre, i form av seismikk og alt det. Lærdommen er at teknologien vil fortsette å overraske oss, sier Laidlaw.

Han valgte å trosse sin far. Dermed har den Eton- og Cambridge-utdannede briten hatt en rekke oljetoppjobber før han fikk det amerikanske investeringsselskapet Carlyle Group med seg på ideen om å kjøpe opp oljeandeler under oljekrisen.

En rekke andre finansielle investorer, såkalte private equity-aktører (pe), har vært ute i oljekrisen og kjøpt oljeandeler, en stor del fra internasjonale giganter som ExxonMobil og Total, og fra europeiske energiselskaper som Engie, RWE og Dong. Felles for disse pe-aktørene er at de i utgangspunktet ønsker å gå på børs eller videreselge virksomheten etter få år. Neptune skal på børs om tre-fire år.(Vilkår)