Dieter Helm, professor ved universitetet i Oxford, er en av de mest anerkjente forskerne innen energiområdet. På det oljepolitiske seminaret i Sandefjord i onsdag formiddag satte han en alvorlig støkk i forsamlingen.

– En oljepris på 50 dollar er faktisk en høy pris historisk sett, sa Helm og viste forsamlingen grafen over utviklingen siden 1870. 

Nå regner Helm med at oljeprisen vil falle. Det er nemlig plenty med olje.

– Det er plenty av olje som kan produseres til 50 dollar fatet og masse olje som kan produseres til under ti dollar fatet, sa Helm.

– Og prisen vil kanskje falle raskt. Hva vil skje når land oppdager at prisen vil falle fremover. Jo de vil pumpe opp olje raskt, forteller Helm til Dagens Næringsliv og peker på hva som skjedde med oljeproduksjonen da oljeprisen falt til under 30 dollar fatet.

Det er ikke mange år siden frykten i oljemarkedet var mangel på olje, såkalt «peak oil». Dieter Helm tror isteden at etterspørselen etter olje vil nå en topp allerede i løpet av de neste ti årene.

– Jeg tror på «peak demand» i løpet av det neste tiåret, sier han.

Avtagende vekst i etterspørselen skjer i kjølvannet av digitalisering og elektrifisering av hele økonomien. 

Barentshavet: «veldig risikabelt»

Overfor Dagens Næringsliv advarer Helm mot utvikling av oljeforekomstene i Barentshavet.

– I dag er det veldig høye kostnader. Dere må spørre dere selv om det med dagens oljepris er verdt å gjøre. Det andre er at det også er teknologisk utfordrende. Spørsmålet er om dere har denne teknologien. Kanskje har dere det. Men hvis jeg har rett i at etterspørselen når et tak, og at denne endringen vil finne sted i markedene, er denne ideen om at det er store funn å gjøre i Barentshavet mindre attraktiv enn den var for fem år siden.

– Veldig risikabelt?

– Ja, veldig risikabelt. Spørsmålet er hvorfor dere skal gjøre det. Hvis svaret er at oljeprisen skal være høy nok for å betale for det, fint, men jeg tror dere tar feil. Hvis dere tror dere har teknologi som gjør at dere kan klare det, er det et argument. Hvorfor ellers skulle dere gjøre det? Jeg tror ikke det finnes andre argumenter, sier Helm.

Til tross for sitt pessimistiske syn på oljeprisen, tror Helm at Norge er et av de landene som vil lykkes de neste tiårene.

– Norge er et av de få landene som har de politiske institusjonene, samfunnsstrukturer og utdannelsessystem som kan klare denne endringen. For 50 år siden var dette et land uten olje. Om 50 år har dette landet endret seg og er et ekstremt rikt land, sier Helm.

– Og dette landet i utkanten vil bli et ettertraktet land å bo i, fortsetter han.

– Hvorfor?

– Fordi det er et fantastisk land med nydelig natur, ettertraktet livsstil og nok plass. Hvor vil du, i smogen i Beijing eller i Oslo, spør Helm retorisk.

Tror ikke på Helm

Oljeanalytiker Jarand Rystad og IKM-eier Ståle Kyllingstad satt begge i salen og hørte på Helm. De tror ikke på spådommene hans.

– Han la ikke frem noen analyser. Han kommer nok til å få mye rett før eller siden, selv om han også vil ta mye feil. Men det at han tror på en topp i etterspørselen på 2020-tallet er nok veldig optimistisk og veldig lite dokumentert, sier Jarand Rystad i Rystad Energy.

Jarand Rystad, administrerende direktør i Rystad Engergy.
Jarand Rystad, administrerende direktør i Rystad Engergy. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han peker på en rekke hendelser som peker i stikk motsatt retning av det Helm forespeiler, som manglende investeringer i nye prosjekter og at elektrifiseringen av bilparken ikke vil gå så raskt at etterspørselen etter olje vil rammes nevneverdig frem til 2030.

Ståle Kyllingstad tror norsk leverandørindustri nettopp har teknologien som kan senke kostnaden.

– Kostnaden vil komme ned, sier Kyllingstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rå vare: Havets skjulte perler
00:00
Publisert: