Eivind Reiten ledet riggutvalget som i 2012 pekte på at brønnkostnadene på norsk sokkel var langt høyere enn på andre sokler. Reiten og utvalget angrep blant annet den særegne ordningen med to uker på plattform og fire uker hjemme. På det oljeindustripolitiske seminaret i Sandefjord tirsdag var Reiten tilbake blant oljeeliten. 

– Avkastningen på totalkapitalen, til tross for en oljepris på 100 dollar, var i beste fall moderat. Det er tankevekkende at en så profesjonell næring som dette skulle la det gå så langt, sa Reiten.

– Når du kan ta ned kostnadene så mye som fra 2013 til 2016, er det et godt stykke arbeid. Men som nøktern romsdaling forteller det mye om hvor galt det har gått, sa Reiten.

Ubegripelig

I plansje etter plansje pekte Reiten på store kostnadskutt i bransjen de siste tre årene i kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet. Borekostnadene er redusert, og investeringskostnadene er kraftig kuttet. Men nå advarer Reiten om at bransjen ikke vil klare å holde kostnadene nede i årene som kommer.

– Er de endringene vi har sett her, varige reduksjoner, spurte Reiten.

– Det er et blandet bilde, konkluderte han selv.

Statoils konsernsjef Eldar Sætre ser også kostnadene som en av de største utfordringene fremover.

– Det er nesten ubegripelig at vi har tillatt oss å komme i den posisjonen var. Vi var i en industri der vi ble belønnet for å løpe fort, sa Sætre.

– Denne bransjen har en forbausende evne til å tenke likt. Det skapes en psykotisk tilstand, sa Sætre.

– Men vi glemte det fundamentale at vi er i en syklisk bransje, fortsatte han. 

– Det er ikke nok med at kostnadene er gått ned 30 til 40 prosent. Han må halvere kostnadene, sa Reiten henvendt til Sætre.

– Vi er fortsatt ufyselig dyre på noen områder, sa Reiten.

Brystkassen

Reiten delte kostnadskuttene inn i fire områder:

  •  Markedskrefter
  •  Konseptendringer
  • Standardisering
  • Produktivitet

Reiten tror ikke leverandørindustrien kan leve av de marginene som industrien har i dag.

– Dette kommer til en viss grad tilbake, sa Reiten.

Gevinster fra konseptendringer tror han representerer varige endringer.

– Men jeg har vært med for lenge til ikke å tro på at når tidene blir bedre igjen, tar fantasien av igjen og lysten til å gjøre noe ingen har gjort igjen blir stor, sa Reiten.

Også når det gjelder standardisering, tror Reiten at lysten til å lage spesielle løsninger blir stor når prisene kommer tilbake. Mest positiv var Reiten til endringer som har kommet gjennom økt produktivitet selv om han også her reiste en advarende pekefinger.

– Organisasjoner glemmer fort når de kommer i vekstmodus, sa Reiten.

Reiten fnøs av argumentet om at nye letearealer er det viktigste for oljenæringen.

– Det blir ikke mangel å olje. Det blir mangel på lønnsomhet, sa han.

Reiten, som har jobbet i norsk oljeindustri de siste 30 årene, var heller ikke særlig overbevist over stoltheten i bransjen.

– Stoltheten i næringen er ikke borte, men mye tammere. Dere må få frem brystkassen og få frem hva denne næringen faktisk gjør. Den er ikke rimelig viktig. Den er helt avgjørende for den velferden dette landet har bygget opp, sa Eivind Reiten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.