Oslo (TDN Direkt): Saudi-Arabia har pålagt statlige Saudi Aramco om å kutte produksjonen med ytterligere én million fat pr dag i juni utover det landet har forpliktet seg til i forbindelse med produksjonskuttavtalen. Analytikere mener Saudi-Arabia sender blandede signaler.

Sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier det er litt overraskende og vil nærmest kalle det litt risikabelt for Saudi-Arabia.

– Vi har sett at vi har mistet 3,5-4,5 millioner fat i USA og Canada, men det er ikke strukturell nedgang, dette er produksjon som er stengt ned. Det er klart at i øyeblikket det blir plass til den oljen igjen i markedet og prisene er tilfredsstillende, så vil den produksjonen komme online igjen, så det er litt risikabelt spill som Saudi-Arabia gjør med å kutte produksjonen, sier han til TDN Direkt mandag.

Han peker videre på at det er klart at det er et uttrykk for at markedet er i overbalanse og at Saudi-Arabia ser nødvendigheten i at det kuttes mer. Schieldrop viser til at det er flere som poengterer at man har et kunstig stramt marked.

– Vi har hatt masse olje som har havnet på flytende lager, såkalte contango plays, og det kommer ikke ut i lager umiddelbart, det er låst inn i finansielle avtaler, sier han, og legger til:

– Så selv om etterspørselen kommer tilbake nå så kommer den til å trekke fra oljeproduktlager og ikke direkte fra raffineriene nødvendigvis. Så det er ikke uten videre for raffineriene å bare kjøre i gang for fullt igjen heller og vi ser litt av det også i reaksjonen i markedet her i at oljeprisen hoppet opp til å begynne med og nå er den i minus igjen, sier han til TDN Direkt.

På en annen side reduserer det saudiarabiske kuttet den absolutte nedsiderisikoen, poengterer Schieldrop.

– Men det skal godt gjøres å dra den (oljeprisen, journ.anm.) opp før du har fått 3,5-4,5 millioner fat i USA og Canada inn i markedet, så det er en prosess her, både at etterspørselen skal komme tilbake, produktlagrene skal trekkes ned og raffineriene skal kjøres opp, sier han til TDN Direkt.

Olje- og tank-analytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities mener at beslutningen sender et litt blandet signal.

– Det blir selvsagt mindre olje tilgjengelig i markedet, hvilket isolert sett bør løfte prisen, sier han til TDN Direkt mandag, men poengterer at det går på tvers av de signalene han har sett den siste tiden om at etterspørselen har begynt å ta seg opp.

– At Saudi-Arabia, som fortsatt er det landet med mest kapasitet, gjør dette, kan tolkes som at de fortsatt ser svak etterspørsel, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.