Oljekartellet Opec møtes for 172. gang i den østerrikske hovedstaden Wien for å forhandle frem en plan om å forlenge kutt i oljeproduksjonen. 

Torsdag like etter at dørene ble stengt klokken 10.20 for pressen, falt prisen på nordsjøolje med levering om én måned umiddelbart.

Prisen tok seg litt opp igjen, men falt igjen da avisen Financial Times rapporterte at kilder oppga at oljekartellet var enige om en avtale om videre kutt i ni måneder.

Prisen på nordsjøolje med levering om én måned ble sendt rett ned da Opec-toppmøtet startet torsdag, men hentet inn mye av fallet. Da de første rapportene om kuttavtalen kom, falt prisen videre.
Prisen på nordsjøolje med levering om én måned ble sendt rett ned da Opec-toppmøtet startet torsdag, men hentet inn mye av fallet. Da de første rapportene om kuttavtalen kom, falt prisen videre. (Foto: DN Investor)


Slik ligger det an til å foregå:

Oljeprisen var på det høyeste på én måned i forkant av at verdens mektigste oljeledere møtes torsdag for å avgjøre oljemarkedets fremtid.

Opec-hovedkvarteret, som ligger i gamlebyen, har under tidligere møter pleid å by på spenning og overraskelser.

  • Journalister og fotografer fyller gatene utenfor og foajéen inne i Opecs møtelokaler fra de tidlige morgentimer - for å knipse bilder og muligens få kommentarer fra oljetoppene på vei inn til møtet gjennom bakdører. 
  • Oljetoppene møter gjerne opp minutter før møtestart i Opecs møtelokaler, og like før møtet formelt settes i gang klokken 10.00 slippes journalister, fotografer og andre deltagere inn i møtelokalet, der de får knappe kommentarer fra oljetoppene. Kommentarene gir ofte et innblikk i hva stemningen blir inn i forhandlingene, og det er gjerne Saudi-Arabias og Irans oljeministre som får mest oppmerksomhet. 
  • Så vil dørene lukkes og forhandlingene begynne. Ut fra Opecs tentative møteplan vil møtet lukkes for utenforstående klokken 10.20. Så vil oljetradere og analytikere posisjonere seg ut fra hva de tolket på morgenen, og hvilke lekkasjer som kommer fra inne i forhandlingene. Noen av de analytikerne, journalistene og konsulentene med gode forbindelser i Opec-ledelsen får ofte lekkasjer mens møtet pågår, som kan gi nok en pekepinn på hva utfallet blir. Disse lekkasjene pleier å kunne bevege oljeprisen markant, dersom det tyder på overraskende utfall i forhandlingene. 
  • Klokken 15.00 vil dørene igjen åpnes for pressen, før de lukkede forhandlingene settes i gang klokken 15.20 frem til klokken 17.00, når dagen avsluttes med en pressekonferanse med Opecs generalsektretær Mohamed Barkindo og Russlands energiminister Alexander Novak. 

Tre, seks eller ni

Det viktigste punktet på agendaen vil være hvorvidt Opec-landene enes om å forlenge produksjonskuttene med tre, seks eller ni måneder. Det er også knyttet stor spenning til hvorvidt landene vil kutte tilsvarende dagens nivåer eller øke kuttene. 

I forkant av torsdagens møte har oljetopper i en rekke land kommet med uttalelser som tyder på bred enighet om å fortsette å kutte produksjonen. Dette er noen av de viktigste uttalelsene i forkant:

  • Saudi-Arabias oljeminister Khalid Al-Falih uttalte ifølge nyhetsbyrået Reuters at han «ikke venter noe motstand» innad i Opec for å utvide kuttene.
  • Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa onsdag ifølge det samme nyhetsbyrået at Opec vil fortsette sine produskjonskutt, og at debatten nå står mellom en tre, seks eller ni måneders forlengelse.
  • Russlands oljeminister Alexander Novak sa ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået TASS at basisen for forhandlingene torsdag er en ni måneders kuttavtale, men at «alle muligheter fortsatt er åpne». Russland er ikke Opec-medlem, men har tatt en lederrolle i kuttforhandlingene og leder an blant en rekke land utenfor Opec som også kutter produksjonen.
  • Den algeriske energiministeren Youcef Yousfi, som sitter i komitéen som overvåker Opec-kuttene, uttalte onsdag at han tror de er enige om en ni måneders kuttavtale, men at Opec på torsdag «muligens har et annet forslag».
  • Denne uken sa Kuwaits energiminister Essam Abdulmohsen Al uttalte at «ikke alle er enige om ni måneder».
  • Kontrollkomitéen for oljeprodusenter i og utenfor Opec, Joint Ministerial Monitoring Committee, ble i forkant av Opec-møtet enige om å støtte et forslag om en forlengelse av kuttene på ni måneder, meldte Bloomberg onsdag, og viste til en person med kjennskap til saken.

Tror på kutt

Oljeanalytikere DN har snakket med på forhånd har ståltro på at det blir en ny kuttavtale. Det er også den brede oppfatningen fra oljebransjen og aktører over hele verden. Statoil-sjef Eldar Sætre sa tidligere denne uken at han tror på fortsatte oljeproduksjonskutt fra Opec.

Dersom man ser bort fra at Opec-medlemmene tradisjonelt er notoriske for å overraske og komme med uventede utfall, er spenningen nå heller knyttet til hvor mye og hvor lenge kuttene ender opp med å bli.

Prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet har den siste måneden ligget på 51,39 dollar fatet i snitt, men variert fra en bunn på 46,64 dollar på morgenen 5. mai til en toppnotering kl. 10 onsdag denne uken på 54,62 dollar fatet, ifølge tall fra Bloomberg.(Vilkår)

Sætre: - Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: