– De saudiske statsfinansene behøver mer disiplin og veien videre er lang, uttalte Saudi-Arabias finansminister Mohammed Al-Jadaan i et intervju på lørdag, gjengitt av Reuters.

Krisen utløst av koronaviruset og kollapsen i oljepriser er den verste som har rammet kongeriket på flere tiår, sier ministeren. Han advarer om at kuttene fremover vil bli svært smertefulle.

I årets første kvartal var Saudi-Arabias budsjettunderskudd på ni milliarder dollar – 92 milliarder kroner – hovedsakelig drevet av oljeprisfallet. Ifølge Reuters vil den økonomiske innvirkningen fra koronavirusutbruddet først merkes i andre kvartal.

Investorer på Tadawul-børsen da Saudi Aramco gikk på børs sent i fjor.
Investorer på Tadawul-børsen da Saudi Aramco gikk på børs sent i fjor. (Foto: Reuters)

Skulle kutte 20–30 prosent, ser ut til å bli verre

– Alle alternativer for å håndtere krisen er på bordet, sier Al-Jadaan i intervjuet som ble sendt på den saudiske tv-kanalen Al Arabiya.

På Tadawul-børsen i hovedstaden Riyadh er søndag en handelsdag. Der stuper hovedindeksen 7,6 prosent etter intervjuet.

– Investorene tar det som en advarsel om mye høyere kutt enn de 20–30 prosentene som var ventet tidligere i krisen, sier sjefstrateg Mohammed Ali Yasin i Al Dhabi Capital i Abu Dhabi, ifølge Bloomberg.

Oljeselskap raser på børs

Saudi Aramco – landets oljeselskap som gikk på børs i desember – falt seks prosent søndag.

Selskapet sitter på verdens største kjente oljereserver, og er hardt rammet av de fallende oljeprisene. Et fat av nordsjøolje i benchmark-indeksen Brent spot handles nå for litt over 26,5 dollar, etter å ha vært nede på 19-tallet tidligere i april.

Slik skapte de Saudi Aramco
Saudi Aramco har lange røtter og hadde et overskudd på 111 milliarder amerikanske dollar i 2018.
01:04
Publisert:

Saudi-Arabia er selv delvis skyld i de ekstremt lave prisene, etter å ha målt styrke med Russland i en oljepriskrig som sendte prisene ytterligere ned fra de lave nivåene forårsaket av kollaps i etterspørselen globalt, som følge av koronapandemien.

Prisene har steget noe etter at Opec+ kom til enighet om rekordstore kutt i produksjonen, men det er høyst usikkert hvordan det vil påvirke prisene ettersom fallet i etterspørsel er vesentlig større.

For å finansiere underskuddet på statsbudsjettet fremover vil Saudi-Arabia låne ytterligere 26 milliarder dollar i år, samtidig som landet vil tappe sentralbankens reserver av utenlandsk valuta for ytterligere 32 milliarder dollar.

Analysebyrået Moody's degraderte sine utsikter for den saudiske staten til «negativt» på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.