I juni møtes oljekartellet Opec og en rekke andre oljeproduserende land for en gjennomgåelse av kuttavtalen som har bidratt sterkt til å løfte oljeprisen til rundt 80 dollar fatet.
Men allerede nå har Opec begynt å lette litt på sløret.
Vurderer mer produksjon
I et intervju tidlig fredag morgen i St. Petersburg sier Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih at en oppmykning av produksjonskuttene er på bordet, men at ingen avgjørelse er tatt. Hans russiske motpart, energiminister Alexander Novak, går noe lenger.
– Tidligere sa vi at vi ville holde et øye med markedssituasjonen. Nå kan vi si at vi ser på muligheten for en rolig oppgang i produksjonen for å møte økende etterspørsel, sier han i intervjuet, ifølge Bloomberg.
Det er mye spekulasjoner rundt når og eventuelt hvor mye Opec kommer til å redusere kuttene sine.
– Vi kommer til å sikre at markedet holder stø kurs mot rebalansering, men samtidig vil vi ikke overkorrigere, sier Falih.
Ifølge Bloomberg kommer Saudi-Arabia og Russland til å møtes to ganger før det offisielle Opec-møtet i Wien i juni.
Reuters skriver fredag at Saudi-Arabia og Russland vurderer en økning i oljetilbudet fra Opec med rundt én million fat per dag, ifølge TDN Direkt.
Nok er nok
Saudi-Arabia har vist interesse for høyere oljepris for å finansiere en stor økonomisk reform og for å understøtte verdsettelsen av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco i forbindelse med den planlagte børsnoteringen av selskapet.
Det siste halve året har oljeprisen steget med 20 prosent, opp til 80 dollar fatet, og nå mener enkelte land og selskaper at nok er nok.
Indias oljeminister Dharmendra Pradhan sa tidligere denne måneden at han var bekymret for hvordan den økende oljeprisen vil påvirke forbrukere – blant annet med henblikk på stigende priser på drivstoff.
Ifølge Bloomberg har noen av de største russiske oljeselskapene, Gazprom Neft og Lukoil, bedt om mer fleksibilitet i kuttavtalen, og mener at oljeprisen er høy nok.
Oljelagre på «normalnivå»
Opec ble enige om kuttavtalen i november 2016. Den innebar et produksjonskutt på 1,8 millioner fat om dagen. Målet var å minske overfloden av olje i markedet i et forsøk på å presse prisene opp fra veldig lave nivåer. Også andre oljeproduserende land som ikke er medlem av kartellet har sluttet seg til avtalen, deriblant Russland som har vært en viktig brikke for å få bukt med det store tilbudet av olje.
Først forrige måned kom oljelagrene ned på historisk normale nivåer, ifølge Wall Street Journal. Siste statistikk fra Det amerikanske energidepartementet (EIA) viste at de amerikanske råoljelagrene steg overraskende mye. Det var ventet at de ville falle med 2,8 millioner fat, men steg i stedet 5,8 millioner fat. (Vilkår)