– Det gikk ikke lenge etter at dette skjedde før vi fikk meldinger på telefon og whatsapp.

Det har vært hektiske dager for Equinors tradingleder for oljehandel på hovedkontoret i Stavanger, Glenn Vinvand Kviljo.

Ledende personell på alle selskapets tradingkontorer rundt i verden, i Stavanger, London, Singapore, Houston og Stamford, har jobbet gjennom hele helgen for å få oversikt over situasjonen. Fra Equinors kontorer handles det daglig to millioner fat olje. Rundt 35 prosent av selskapets handel er olje som selskapet kjøper fra andre aktører og selger videre. Med dagens oljepriser betyr det at olje for rundt en milliard norske kroner trades fra det norske selskapets kontorer rundt om i verden.

Aldri sett noe lignende

Det var oljeprosesseringsanlegget Abqaiq i Saudi-Arabia som ble angrepet natt til lørdag. Ti droner ble brukt i angrepet mot anlegget som er verdens største i sitt slag. I tillegg ble oljefeltet Khurais rammet. Nå er daglig tilførsel av rundt 5,7 millioner fat dagen, ute av oljemarkedet. Det er nesten tre ganger den daglige globale produksjonen til Equinor.

– Jeg har vært i dette markedet i 25 år. Vi har opplevd Irak, Kuwait og finanskrisen. Men her er det infrastruktur som er direkte rammet. Dette har vi ikke sett før i denne skala. Oljefeltet som er rammet, er det største operative oljefeltet i verden i dag, sier Karl Brekke.

Han er Equinors globale sjef for oljehandel. Gjennom helgen har han hatt hyppig kontakt med selskapets ulike tradere verden rundt.

– Vi har gått gjennom våre posisjoner og forsøkt å balansere risikoen knyttet til dem, sier Brekke.

I tillegg til fysisk olje er Equinors tradingavdeling aktive i finansielle kontrakter for å sikre sine posisjoner.

I villrede

Da markedet åpnet i Singapore natt til mandag norsk tid, føk oljeprisen opp i 70 dollar fatet. Utover dagen falt prisen på nordsjøolje ned mot 65 dollar fatet, før den mandag ettermiddag igjen beveget seg opp mot 67 dollar fatet. Markedet er fortsatt i villrede om hvor fort Saudi Aramco, det saudiarabiske statsoljeselskapet, kan få oljen tilbake til markedet. I markedet var det flere spekulasjoner om at det vil ta flere måneder før produksjonen igjen kan løftes.

– Sånne hendelser er alltid alvorlig i verdens viktigste marked. Men det er altfor tidlig å vurdere konsekvensene. Vi må avvente situasjonen og se hva Saudi Aramco kommer med av informasjon, sier sjeføkonom Eirik Wærness i Equinor.

– Vi vet jo ikke hvor lenge produksjonen som blir stengt ned i Saudi-Arabia, blir værende ute av markedet. Dette er et prosesseringsanlegg som tar halvparten av Saudi-Arabias olje. Dette kan ikke bare løses ved hjelp av vannslanger som skal slukke brannene, sier Bjørnar Tonhaugen.

Han er sjef for oljehandelsanalyse i Rystad Energy.

Sjeføkonom Eirik Wærness i Equinor.
Sjeføkonom Eirik Wærness i Equinor. (Foto: Gunnar Lier)

Venter på melding fra Saudi-Arabia

Saudi-Aramco opplyste lørdag at selskapet ville komme med en oppdatering av konsekvensene i løpet av 48 timer. Mandag ettermiddag norsk tid var det ennå ikke kommet noen melding om hvor omfattende skadene er.

– Hvis over fem millioner fat viser seg å være ute mer enn ti dager, så tror vi det vil få litt mer potensielle følger for flyten av olje og lagernivåene i verden. Da kan det føre til et varig oljeprisnivå som er høyere enn reaksjonen nå, sier Bjørnar Tonhaugen.

– Hva snakker en om da?

– Nå så oljeprisen ut til å trenden nedover frem mot jul. En forstyrrelse som varer lenger enn ti dager slik at du mister to millioner fat over en måned, vil kunne støtte oljeprisen slik at den holder seg, sier Tonhaugen.

Det er oppbremsing i verdensøkonomien og mer olje inn i markedet, som fra Johan Sverdrup-feltet, som ga utsikter til prisfall frem mot jul.

– Nå kan prisen holde seg på et nivå rundt 60 dollar istedenfor at prisen faller, sier Tonhaugen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.