Børsene i New York og London har siden i fjor vår kjempet om å bli hovedsete for børsnoteringen av Saudi-Arabias statlige oljeselskap Aramco. Planen var at det skulle skje i andre halvår i år, og så sent som i slutten av oktober i fjor meldte Aramco at arbeidet med noteringen var i rute.

Etter flere år med lave oljepriser og enorme underskudd på statsbudsjettet har Saudi-Arabia vært i desperat behov for påfyll til statskassen.

Saudi-Arabias kronprins har indikert en pris på opp mot 2000 milliarder dollar (15.500 milliarder kroner) for hele Aramco, slik at en børsnotering av fem prosent av selskapet, ville gitt 775 milliarder sårt tiltrengte kroner til statskassen.

Men tidligere i år oppsto det problemer rundt børsnoteringen.

Skapte stor frustrasjon

Ubesluttsomhet på høyeste nivå i Saudi-Arabia om den lenge planlagte børsnoteringen har skapt frustrasjon og usikkerhet hos Aramcos ledelse og finansielle rådgivere.

Børsnoteringen var delvis planlagt å finne sted i hovedstaden Riyadh, samtidig skulle Aramco noteres på en utenlandsk børs. Men det ble skapt tvil om noteringen i utlandet.

Årsaken skulle være at deler av kongefamilien ønsker å holde selskapet 100 prosent på saudiske hender. I tillegg skal det være dyp splittelse om hvor i utlandet børsnoteringen eventuelt skal foregå. Både London, New York og Hong Kong skal være aktuelle.

Trapper ned på ambisjonene – inntil videre

Nå har imidlertid Aramco kommet til en konklusjon, skriver The Wall Street Journal.

Oljegiganten har bestemt seg for i første omgang å kun gå på børs i Saudi-Arabia.

Kilder nær prosessen opplyser til WSJ at man trenger mer tid på å bestemme seg både for om det er verdt å gå internasjonalt, og eventuelt hvor man vil velge å børsnotere seg utenfor Saudi-Arabia. Inntil videre trapper selskapet ned på ambisjonene og satser kun på børsnotering i hjemlandet neste år.(Vilkår)

Tirsdag kan regjeringen gå av
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim spår tre mulige utganger for Erna Solbergs største krise
02:28
Publisert: