Oljeprisene korrigerer opp onsdag etter at overfylte amerikanske oljelagre og utsikter til økt verdensproduksjon sendte markedet under 50 dollar fatet. 

Reagerte

Saudi Arabias energidepartement kom tirsdag kveld med en svært sjelden pressemelding

Energiministeriet opplyser at det er forpliktet til å «stabilisere det globale oljemarkedet», noe markedet tolker som en kuttforpliktelse. Vanligvis kommer aldri saudiaraberne med meldinger til markedet.

Prisutviklingen for nordsjøoljen brent for umiddelbar levering (spot) fra tidspunktet pressemeldingen fra Saudi-Arabia ble sendt ut tirsdag kveld.
Prisutviklingen for nordsjøoljen brent for umiddelbar levering (spot) fra tidspunktet pressemeldingen fra Saudi-Arabia ble sendt ut tirsdag kveld. (Foto: Grafikk: DN/Infront)

Oljekartellet Opec seneste rapport viser at saudiarabisk produksjon klatret til over 10 millioner fat per dag i februar. Markedsaktører tolker dette som svak disiplin, og er bekymret for at de samordnede kuttene ikke virker. 

I pressemeldingen fra energidepartementet går imidlertid Saudi-Arabia Opec-rapporten i rette: 

"Uttalelsen gir uttrykk for Saudi-Arabias ansvarlige opptreden i februar, da landets råoljeproduksjon til markedet var 9.90 millioner fat per dag, mot 9.99 millioner fat i januar, som representerer en nedgang på 90.000 fat per dag måned mot måned", heter det i landets statskontrollerte nyhetskanal SPA.

Der forklares forskjellen mellom hva markedet registrerer som produksjon, og faktisk produksjonsnivåer i en gitt måned, med driftsmessige faktorer som påvirkes av lagerjustering og andre månedsjusteringer.

Korrigerende signaler

Pressemeldingen er også en skarp kontrast til uttalelser fra oljeminister Khalid al-Falih, som på oljetoppmessen CERAweek i forrige uke lot det henge i luften hvorvidt Opec-kuttene vil bli videreført når den eksisterende avtalen utløper 1. juni.  Saken fortsetter under

Da sa han at Saudi-Arabia ser en saktere reduksjon i verdens oljelagre enn ventet og at en beslutning om å videreføre produksjonskuttene vil kunne bli tatt på et ministermøte i Opec i mai. Det bidro til å sende oljeprisen rakt ned.

Saudi-Arabia er den viktigste oljeeksportøren i oljeklubben Opec. Oljeprisen har stupt markant de siste dagene, ned mot 50 dollar fatet. Opec-landene har lovet kutt, men alt avhenger av Saudi-Arabia.

Saudi Arabias oljeminister Khalid al-Falih sa sist uke at landet har kommet til en avtale med Russland. Russerne er omtrent like store som Saudi-Arabia på oljeeksport, men landet er ikke medlem av Opec.

Russisk usikkerhet

Denne uken sendte imidlertid det russiske statsoljeselskapet Rosneft ytterligere usikkerhet inn i oljemarkedet. Rosneft ser risiko for at kuttavtalene mellom Opec og de elleve andre oljelandene, som inkluderer Russland, ikke blir forlenget når de utløper i juni.

En talsperson for Rosneft viste til manglende vilje blant de viktigste kuttlandene og endret produksjonsdynamikk innen skiferoljesektoren i USA.

– Vi tror at etterspørselsdynamikken og reduserte investeringer i perioden med ultralave oljepriser på lang sikt vil balansere markedet, men risikoen for en priskrig fortsetter, sa talspersonen til Reuters, ifølge TDN Finans.

Tviler

Goldman Sachs-råvarestrateg Damien Courvalin opprettholder sitt syn om at en rebalansering i oljemarkedet fortsatt er pågående, og viser til at Opec-rapporten viser at Saudi- Arabia økte sin produksjon i februar. 

Strategen har heller ikke særlig tro på at produksjonskuttene vil bli forlenget.

"Det er ikke i Opecs interesse å forlenge kuttene sine utover seks måneder ettersom målet deres er å normalisere lagrene, ikke å støtte prisene", påpeker Courvalin i en oppdatering. 

Prisen på amerikansk lettolje kom seg igjen over 48 dollar per fat onsdag, i det et fall i amerikanske oljelagre motvirket en økning i Saudi-Arabias oljeproduksjon, skriver Bloomberg News.

Nye bekreftelser

Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) meldte sent tirsdag kveld at oljelagrene falt med 531.000 fat i løpet av uken frem til 10. mars, ifølge TDN Finans.

Offisielle lagertall for samme tidsrom publiseres onsdag klokken 15.30 norsk tid av USAs energiinformasjonskontor (EIA). Disse tallene har steget ni uker på rad, og analytikere venter en lagerbygging på 3,13 millioner fat, ifølge estimater Bloomberg har innhentet. Saken fortsetter under

– Vi har hatt et alvorlig prisfall, så det er ikke overraskende å se et friskt oppsving. Bekymringen er at ivrige amerikanske produsenter fyller opp tomrommet etter Opecs produksjonskutt. De offisielle lagertallene vil bli viktige, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg.

Onsdag kl. 10.00 legger også Det internasjonale energibyrået IEA frem sin månedsrapport, som offentliggjøres samtidig på DN.no.

Møter Trump

Tirsdag innledet Saudi-Arabias vise-kronprins Mohammed bin Salman (31) et møte med USA-president Donald Trump i Det hvite hus. 

Bin Salman er landets forsvarsminister og har overoppsynet for Saudi-Arabis økonomi og styringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco.

Et fat nordsjøolje brent for levering i mai er opp rundt 0,80 dollar fatet til 51,70 dollar. Brent spot for umiddelbar levering noteres i morgentimene til 51,63 dollar, ned 20 cent fra foregående handelsdag, da prisen steg 51 cent til 51,83 dollar per fat.

Amerikansk lettolje WTI for levering i april er opp nær 0,90 dollar til 48,60 dollar fatet. Til sammenligning ble kontrakten handlet for 47,67 dollar per fat da Oslo Børs stengte tirsdag.

Porsche med plass
Porsche kommer med en Sport Turismo variant av Panamera som kombinerer tøff design med god plass.
00:47
Publisert:

- Det har vært mye telefoner fra kunder i dag. Folk er redde og nervøse dnPlus

Største oljeprisfall på 13 måneder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.