Energiselskapet Equinor kjøper seg opp i solenergi ved å bla opp rundt 700 millioner kroner for nær ti prosent av det børsnoterte solenergiselskapet Scatec Solar.

Kombinert med tidligere eierandel og eierskap via Equinor Asset Management, kontrollerer nå Equinor over ti prosent.

Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye Energiløsninger i Equinor.
Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye Energiløsninger i Equinor. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Investeringen i Scatec Solar styrker vår posisjon i en raskt voksende fornybarsektor. Vi supplerer porteføljen med lønnsom solenergi, i tråd med vår strategi for å utvikle oss som et bredt energiselskap, sier Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye Energiløsninger i Equinor i en melding.

Ukjent selger

Equinor melder å ha kjøpt 11.020.000 aksjer i Scatec Solar asa, tilsvarende 9,7 prosent av aksjene og stemmerettighetene, til en samlet kjøpspris på om lag 700 millioner kroner (82,4 millioner dollar).

Følg Scatec Solar asa på DN Investor

Det gir en kurs per aksje på rundt 63,50 kroner. Sluttkurs for Scatec-aksjen onsdag var 60,60 kroner. Dermed har Equinor betalt en premie på nær fem prosent i snitt.

Equinor flagger en eierandel på litt over 10 prosent i Scatec Solar. Dette inkluderer aksjer eid av Equinor asa og aksjer forvaltet av Equinor Asset Management asa.

FØLG MARKEDENE

Kurser, nyheter og nyttige verktøy på DN Investor.

DN Investor

– Vi samarbeider allerede med Scatec Solar i Brasil og Argentina, og vi verdsetter deres kompetanse og erfaring. De er et konkurransedyktig og respektert solenergiselskap. Vi støtter selskapets ledelse, styre og strategi. Kjøpet av denne eierandelen på rundt 10 prosent er gjort med et langsiktig perspektiv, sier Eitrheim.

«Raid i markedet»

Det er ikke kjent hvem som har solgt aksjene, og DN har så langt torsdag ikke lykkes å få kontakt med Scatec Solar.

Selskapet bekrefter imidlertid kjøpet via en børsmelding onsdag morgen.

Der fremgår det at Equinor, fond forvaltet av Equinor Asset Management, Equinor Insurance og Equinor Pensjon, kontroller 11.348.855 aksjer i Scatec Solar, tilsvarende 10,01 prosent av aksjene og stemmene i selskapet.

Største aksjonærer før dagens melding er Scatec as, med rundt 17 prosent, etterfulgt av Johan Andresen-eide Ferd as med nær 12 prosent og Folketrygdfondet med nær syv prosent.

Kapitalforvalter Jan P. Sissener i investeringsselskapet Sissener er åttende største aksjonær i Scatec Solar med 2,2 prosent av selskapet via fondet Sissener Canopus.

Han tror Equinor har støvsugd markedet for aksjer.

– Det har vært et raid i markedet, og de har skrapet alt de kan få, tror jeg, sier Sissener til DN torsdag morgen.

Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener.
Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Forvalteren er imidlertid ambivalent til at Equinor nå kjøper seg opp.

– Det er hyggelig med nye aksjonærer, men jeg sitter med blandede følelser. Når staten kontrollerer selskapet kan det virke avskrekkende for nye aksjonærer, sier investor Jan Petter Sissener.

– De har betalt en premium, og det gjør at kursen går. Men jeg har vesentlig høyere ambisjoner for Scatec.

– Hvor store ambisjoner?

– Hvert fall tresifret.

Scatec Solar var ved børsslutt onsdag verdsatt til rundt 6,9 milliarder kroner, en oppgang på over 20 prosent siden nyttår. Aksjen har doblet seg de seneste to årene.

Samarbeider

Den globale solenergibransjen har vokst om lag 40 prosent per år det siste tiåret, og forventes å fortsette den raske veksten. Solenergi har også gjort de hurtigste kostnadsforbedringene innen fornybarsektoren, og forventes å være betydelig energikilde fremover, påpeker Equinor.

I 2017 gikk Equinor, i samarbeid med Scatec Solar, inn i sitt første utviklingsprosjekt for solenergi med Apodi-prosjektet i Brasil. Dette ble etterfulgt av et annet felles prosjekt i juni 2018 med Guanizul 2A i Argentina.

Equinor har også utviklet en betydelig havvindportefølje, og er operatør for Sheringham Shoal (317 MW), Dudgeon (402 MW) og Hywind Scotland (30 MW). I tillegg er Equinor partner i vindparken Arkona (E.on-operert, 378 MW), og har flere andre mulige vindprosjekter for utvikling, ifølge selskapet.

Scatec Solar er en integrert uavhengig solenergiprodusent som produserer elektrisitet fra sine anlegg med en installert kapasitet på 357 MW, og har ytterligere 1.057 MW under bygging, ifølge Equinor.

Selskapet har prosjekter på om lag 4,3 GW under utvikling i Nord- og Sør-Amerika, Afrika, Asia og Midtøsten.

Scatec Solar har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs med ticker «SSO». ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets har vært rådgivere for transaksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her blir den folkelige Tesla Model 3 vist frem for første gang på norsk jord. Én ting vekker bekymring
02:21
Publisert: