Klokken 20.00 tirsdag kveld norsk tid behandlet dommer David R. Jones ved konkursdomstolen i Houston i Texas den endelige restruktureringsplanen for riggselskapet Seadrill. Etter en høring som varte 90 minutter godtok dommeren John Fredriksens plan. Det betyr at det snart kan settes sluttstrek for en over syv måneder lang rettsprosess.

– Selskapet vil få en enorm konkurransemessig fordel med den nye balansen, sa Spencer Winters, advokat for Seadrill, på høringen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Harald Thorstein i Seatankers Management var på forhånd positiv til at dommeren ville godta restruktureringsplanen.

Den svært omfattende planen ble vedtatt med nær hundre prosent støtte fra banker og usikrede kreditorer. Rettsdokumenter viste at det bare er kommet inn et mindre antall motforestillinger til planen, blant annet fra minoritetsaksjonærer i Sevan Drilling.

Under selve høringen kom det bare to mindre innvendinger, som begge ble avvist av dommeren.

– Nå begynner arbeidet med å iverksette planen om vi får ja fra dommeren, sa Thorstein før høringen.

– Betyr dette at Seadrills Chapter 11-prosess kan være over i morgen?

– Nei, vi er fortsatt underlagt Chapter 11, men i morgen håper vi at retten har sagt seg enig i vår plan for å komme oss ut av Chapter 11, sier Thorstein.

Østdahl inn i Seadrill-styret

Det var tidlig i 2015 Seadrill startet arbeidet med å få til en refinansiering av selskapet. Det store oljeprisfallet fra høsten 2014 førte til at oljeselskaper strupet letebudsjettene og sendte rigger i hopetall i opplag. Riggratene falt fra over 600.000 dollar for moderne flytere til langt ned mot 200.000 dollar dagen. For Fredriksen-kontrollerte Seadrill ble det vanskelig å få til en refinansiering med sine banker og kreditorer. 12. september i fjor søkte selskapet om konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-reglene i Houston i Texas.

I forlengelsen av planen er allerede deler av et syv medlemmer stort styre pekt ut. Fire av dem skal pekes ut av John Fredriksen-kontrollerte Hemen, som etter restruktureringen vil eie i underkant av 30 prosent av aksjene i det nye Seadrill. John Fredriksen og Harald Thorstein vil representere Hemen direkte, mens Stavanger-mannen Kjell-Erik Østdahl er hentet inn som uavhengig styremedlem av Hemen. Østdahl er mangeårig direktør i oljeservicegiganten Schlumberger. Østdahl har også jobbet for Statoil og private equity-selskapet HitecVision. De siste årene har han vært styremedlem i en rekke selskaper og rådgiver for blant annet det amerikanske private equity-selskapet Blackstone. Østdahl ønsker ikke å kommentere det nye styrevervet overfor Dagens Næringsliv.

– Østdahl har mye og relevant erfaring fra industrien. Han har mye å bidra med i styret, forklarer Thorstein valget av Østdahl.

Østdahls tidligere arbeidsgiver Schlumberger har gått inn som storaksjonær i Borr Drilling som er startet av Fredriksens mangeårige kompanjong Tor Olav Trøim. (Vilkår)

– Rart det er lov på norske veier
Vi har testet det råeste på suv-fronten fra Mercedes-AMG: GLC 63s Coupe.
02:12
Publisert: