Han står i sidevind ytterst på Tjuvholmen i Oslo under en pause i et fornybarseminar i regi av den svenske storbanken SEB. Dominik Bollier er vant med vind. Han leder Credit Suisse Energy Infrastructure Partners, en global porteføljeforvalter som i fjor kanaliserte 4,4 milliarder kroner til Fosen Vind, Norges største vindkraftutbygging til rundt 11 milliarder kroner. 

Stadig flere aktører flokker til markedet. Tirsdag meldte DN at tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas nå blir sjef for et nytt fond kalt CoolOff Capital, som skal hente 100 milliarder kroner til fornybarprosjekter. 

Grønn energi er siste skrik. 

Få alternativer

I bunn og grunn er det mangelen på investeringsalternativer som driver den grønne boomen, ifølge Bollier. Statsobligasjoner og eiendomsinvesteringer kaster for lite av seg.

– Avkastningen i fastrentemarkedet har kommet ned dramatisk. Statsobligasjoner, for eksempel, handles med rundt null i rente, og i noen land som Tyskland og Sveits har de vært i negativt territorium. Du betaler faktisk penger for å få investere i statsobligasjoner, sier Bollier. 

Han legger til at det nok er ønsket om avkastning som driver investorene til fornybar energi, og at også den såkalte CO2-risikoen taler for grønne investeringer. 

Sikrer bort prisrisiko

Uansett forholder de store investorene seg lite til den kommersielle risikoen som ligger i fornybarprosjektene. Risikoen er ofte nesten fjernet gjennom kompliserte prissikringsavtaler. I tillegg har prosjektene oftest langsiktige statssubsidier. Dermed fortsetter investeringene selv i et nordisk kraftmarked som virker overforsynt på kort sikt. Giganter som Blackrock har gått inn i norsk vind. Nylig vedtok Midtfjellet vindpark en stor utvidelse finansiert av tyske Aquila. 

I Credit Suisse-opplegget på Fosen investerte et stort forsikringsselskap og to store pensjonsfond fra Tyskland og det nest største pensjonsfondet i Finland.

– I Fosen Vind-prosjektet gikk vi inn i en kraftkjøpsavtale med Norsk Hydro. Agder Energi var også involvert. Hensikten med dette var å gi oss visibilitet over kraftprisene de neste 20 årene. Så snart du har prissikkerhet er det ganske lett å kalkulere gevinsten på din investering. 

«Enormt mye kapital»

Banksjef William Paus i SEB Norge melder i alle fall om upåklagelig fornybar-sug under seminaret på Tjuvholmen. SEB påberoper seg å være Nordens største tilbyder av kapital til vindkraftprosjekter. Tilretteleggerne har gode dager.

– Det er komplekse avtalestrukturer, der mye av den underliggende prisrisikoen sikres ut. Poenget er å ta ut den underliggende kommersielle risikoen. Det er enormt mye kapital tilgjengelig da, og vi ser at avkastningskravene går ned, sier han.

Det er enormt mye kapital tilgjengelig
SEB norgessjef William Paus

– Er det ikke fare for en overutbygging av fornybar energi i Norden nå?

– Det er alltid vanskelig å finne riktig skjæringspunkt mellom tilbud og etterspørsel. Men investorene har sine avkastningsprofiler, og tilbudet av ny energi møter en underliggende vekst i energietterspørselen. Vi får også en stengning av svensk kjernekraftverk etter hvert, sier Paus.

William Paus er banksjef i SEB Norge.
William Paus er banksjef i SEB Norge. (Foto: Gunnar Lier)

Han synes det er veldig interessant at Baksaas og CoolOff Capital kommer på banen, og nevner også det nye norsk-svenske grønne investeringsfondet Summa Equity i samme åndedrag. 

Spent på Baksaas-fondet

Sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea synes det er «kjempespennende» at Baksaas nå lanserer CoolOff Capital.

– Det er jo nettopp innen det fornybare den nye energien kommer. Det er spesielt spennende å se at det nå er næringslivet som for alvor drar det grønne skiftet og ikke lenger politikerne. Mens mye av risikokapitalen har gått til eiendom, er dette i ferd med å snu, sier hun. 

Thina Saltvedt er sjefanalytiker i Nordea.
Thina Saltvedt er sjefanalytiker i Nordea. (Foto: Gunnar Blöndal)

Baksaas og CoolOff Capital løper allerede rundt og skaffer penger, og snakker åpent om en mulig investering i havvindprosjektene Statkraft skal selge seg ut av i Storbritannia. 

– Vi er blitt kontaktet av CoolOff Capital og skal ha et møte med dem for å få mer informasjon om fondet. Vi vurderer dette prosjektet på lik linje med alle andre prosjekter innen fornybar energi, men det er alt for tidlig å si om dette er et prosjekt vi ønsker å investere i, sier KLPs direktør for aktivaallokering, Harald Koch-Hagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.